591 cm, cu 31 peste cota de atenţie de 560 cm, măsura duminică Dunărea la Galaţi. Apa intrase deja pe asfaltul Falezei Inferioare şi acoperea segmentul pietonal pânsă spre mijlocului acestuia. Era bucuria copiilor, deoarece din pricina vântului se creeau mici valuri, de parcă erai la mare. Aşa că zeci de copii se jucau şi îi puneau pe părinţi să le facă poze lângă partea inundată. „Pentru ei este amuzant. Noi ştim Dunărea şi mai mare. Sperăm totuşi să nu crească prea mult”, spunea Alina Soare, o tânără care trecea cu copiii pe lângă partea inundată.
Deşi sunt nemulţumiţi că nu se găsesc soluţii ca Dunărea să nu mai inunde Faleza Inferioară, aşa cum se întâmplă aproape în fiecare an, gălăţenii şi mai ales tinerii continuă să se plimbe pe Faleză chiar dacă trebuie să treacă prin apă. „Ar trebui să se facă ceva ca să nu mai se inunde Faleza. Îmi amintesc că acum vreo 3 ani apa a ajuns până la bănci. Sper că de data asta să nu se întâmple aşa. Şi aşa nu avem multe locuri unde să ne plimbăm în oraş, acesta era locul meu preferat”, ne-a spus Mihai Tudor, care este şi împătimit al pescuitului.
Autorităţile au luat însă în serios creşterea de nivel şi monitorizează situaţia, mai ales că la Galaţi Dunărea este încă în creştere, urmând ca la începutul săptămânii să ajungă la noi unda de viitură. „Se monitorizează nu doar Dunărea, ci şi cotele Siretului şi Prutului. Agenţii economici riverani Dunării au luat măsurile necesare şi şi-au astupat canalizările ce au legătură cu fluviul, dar au făcut şi întărituri din saci ale digurilor. Ne aşteptăm la creşteri ale cotelor peste cea de inundaţie, de 600 cm, săptămâna viitoare (n.r. – începând de pe 26 mai). Dacă va fi cazul, se va restricţiona şi circulaţia pe Dunăre”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
Agenţii economici riverani Dunării, cum ar fi Port Docuri, Port Bazinul Nou, Navrom, Şantierul Naval Damern, şi-au luat deja măsurile de precauţie, supraînălţând cu saci cu nisip digul de apărare la Dunăre, mai exact porţiunea cuprinsă între Palatul Navigaţiei şi Şantierul Naval.
Şi Primăria este pregătită pentru luarea unor măsuri în vederea prevenirii riscului de inundaţie sau al limitării acestuia, la nivelul municipalităţii fiind organizat în acest sens un comandament convocat la iniţiativa primarului Marius Stan, iar municipalitatea s-a pregătit cu materialele necesare, cum ar fi saci de nisip, pentru a interveni în caz de necesitate.
Gunoaie adunate lângă pontoane
Apa a acoperit mai toate pontoanele de la Dunăre. Unii agenţi economici care le administrează le-au curăţat. Alţii, în schimb, care nici nu au deschis sezonul, şi-au lăsat pontoanele înconjurate de gunoaie. Existăă o zonă, cel puţin, care seamănă perfect cu o groapă de gunoi. Mulţi dintre cei care nu şi-au curăţat pontoanele nu o fac pe motiv că viitura încă nu a venit, că gunoaie vor mai fi aduse de Dunăre, aşa că acum ar fi un fel de muncă în zadar.
Deşi autorităţile se străduie să cureţe malul Dunării permanent, acest lucru nu este posibil atât timp cât nivelul Dunării creşte, ne-a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Mărioara Gătej. Iar dacă agenţii economici nu vor primi câteva amenzi zdravene de la autorităţi, există riscul ca albia Dunării, în zona pontoanelor Falezei, să se transforme cu totul într-o mare groapă de gunoi.