Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpaţi, oameni de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.
În rechizitoriile întocmite, procurorii au reţinut că la sfârşitul lunii aprilie 2021, cei doi inculpaţi, împreună cu o altă persoană, ar fi promis unui om de afaceri un procent de 2%, reprezentând circa 1.100.000 lei din valoarea de 55.000.000 lei pe care aceştia o mai aveau de încasat din executarea unui contract încheiat cu Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, privind livrarea a două drage fluviale. În schimbul banilor respectivi, omul de afaceri ar fi urmat să-şi exercite influenţa pe care ar fi pretins că o are asupra unui director din cadrul Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii pentru ca acesta să asigure, prin intermediul Direcţiei pe care o conducea, fondurile necesare derulării în bune condiţii a contractului respectiv.
În contextul menţionat mai sus, în datele de 18.05.2021 şi 28.05.2021, unul dintre inculpaţi i-ar fi remis omului de afaceri suma totală de 1.074.243 lei, disimulată ca plată a unor raporturi comerciale licite, dar în realitate inexistente. Într-una dintre cauze au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Cele două dosare au fost trimise spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Cauza este disjunsă din dosarul fostului director al Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole.
În iulie 2021, directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Alături de Manole a fost cercetat şi Cristian Antohi (administratorul SC Tehnorex International SRL, una dintre firmele acuzate de spălare de bani) şi Valeriu Iorga (administratorul SC Blue Line SRL, o altă firmă acuzată de spălare de bani) cele două firme fiind cele care ar fi trebuit să execute contractul încheiat cu AFDJ Galaţi. Antohi şi Iorga sunt cei doi afacerişti trimişi acum de procurorii DNA în judecată.
Achiziţiile de nave au avut loc în 2020, în pandemie, când criza economică era deosebit de accentuată în România. Achiziţiile au fost aprobate prin ordine ale ministrului Transporturilor de la acel moment, Lucian Bode, contractele fiind semnate după doar câteva luni.
În cadrul urmăririi penale din dosarul de luare de mită, trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat, procurorii DNA au montat tehnică de supraveghere audio-video şi în biroul ministrului Transporturilor de atunci, Cătălin Drulă, şi au surprins mai multe discuţii.
Este vorba despre celebrul scandal cu senatorul PNL George Stângă şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, care au fost înregistraţi de procurorii DNA chiar în biroul ministrului Transporturilor în timp ce îi cereau să îi păstreze în funcţie pe şefii Asociaţiei Române de Salvare a Vieţilor Omeneşti pe Mare şi Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, precum şi Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, subiect relatat de Monitorul de Galaţi în articolul "Stenograme DNA: George Stângă, interceptat de DNA în timp ce încerca să-şi consolideze poziţia politică".