23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dosar penal "in rem" la Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi pentru abuz în serviciu, delapidare şi grup infracţional organizat
Dosar penal "in rem" la Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi pentru abuz în serviciu, delapidare şi grup infracţional organizat

În urma sesizărilor făcute de Ministerul Educaţiei prin corpul de control, dublat apoi de un control al Curţii de Conturi, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţia fost deschis un dosar de cercetare penală care vizează mai multe fapte penale la Universitatea „Dunărea de Jos”.

Controalele au scos la iveală mai multe neconcordanţe financiare executate în mandatul anterior actualei conduceri, dar şi în cel actual. În opinia Curţii de Conturi, s-ar fi executat plăţi salariale nejustificare în valoare de 5,2 milioane lei, contribuţii către o entitate privată de 600.000 lei, dar mai ales plăţi nejustificate a taxei de timbru de 5 lei, pentru care s-ar fi tăiat chitanţe de 500 lei. Prejudiciul în acest caz fiind estimat la 260.000 lei.

Totul a plecat de la mai multe sesizări trimise din Universitate, unele anonime, către Ministerul Educaţiei, care a trimis anul trecut corpul de control. Acesta a constatat mai multe nereguli, iar după ce a emis un raport, care a ajuns şi la Univesitate, a anunţat Curtea de Conturi şi procurorii. Din 10 ianuarie 2022, Curtea de Conturi face verificări la Universitate, dar conducerea instituţiei nu a primit nici acum concluziile finale ale acestui control.

Unele cadre didactice îi reproşează actualei conduceri că nu a luat măsuri la timp, deşi lucrurile s-ar fi cunoscut. „Este vorba, ca să nu ne mai ferim, de chitanţe false, fals şi uz de fals, delapidare. Raportul (n.r. - corpului de control al Ministerului Educaţiei) semnalează chestiunea asta gravă în legătură cu taxele judiciare. Chestiunea este simplă, adică pleacă chitanţa de la poştă cu 5 lei, iar în Universitate se decontează cu 500 lei, despre treaba asta se ştia şi nu s-a luat nicio măsură”, a precizat prof. univ. Ion Corduneanu.

Actuala conducere a Universităţii nu-şi explică de unde au apărut în presă datele vehiculate şi consideră acest fapt un abuz, motiv pentru care a depus un memoriu la Comisia de Abuzuri a Parlamentului. „Acest control (n.r.- al Curţii de Conturi) nu este finalizat. Acest fapt, că noi aflăm din presă un raport al camerei de conturi, este de departe un abuz la adresa instituţiei noastre. Nu e nici etic, nici moral să se întâmple lucrul ăsta, drept pentru care, în această dimineaţă, am făcut o plângere la Comisia de Abuzuri din Parlamentul României cu această speţă”, a precizat Alexandru Nechifor, prorector.

Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, Lucian Puiu Georgescu, spune că a reglementat primele două capete de acuzare din tematica controlului efectuat de Curtea de Conturi, respectiv plăţile salariale nejustificate şi contribuţiile către clubul sportiv unde Universitatea era membru fondator, unele fapte petrecute anterior preluării funcţiei. ”Atât în raportul corpului de control, cât şi în documentele verificate aici, este vorba despre trei categorii mari de prejudicii care au fost clarificate, sper eu, când apare raportul (n.r. - Curţii de Conturi). Deci este un prejudiciu de 5,2 milioane lei, rezultat din plata nejustificată fără contracte de muncă a unor comisii. Este vorba de finanţarea din cadrul Universităţii a unei asociaţii private şi despre acele taxe de timbru”, a declarat Lucian Puiu Georgescu.

În ceea ce priveşte taxele judiciare plătite, conducerea Universităţii a sistat această practică din momentul înştiinţării şi aşteaptă raportul Curţii de Conturi. În raport se semnalează că, între 2019 şi 2021, această instituţie a efectuat plăţi de sute de mii de lei pentru taxa judiciară de timbru, deşi instituţiile publice sunt scutite de la plata acestei taxe când sunt implicate venituri publice. Totodată, pe baza unor date colectate de la Poşta Română, între 2018-2021 ar fi fost făcute sute de plăţi pentru taxa de timbru, majoritatea în sumă de 5 lei, dar acestea ar fi fost acoperite în instituţie, de cele mai multe ori, cu chitanţe în valoare de 500 lei.

„Corpul de control a semnalat unele nereguli privind această taxa de timbru, din acel moment ţinând cont de această suspiciune, orice taxă de acest tip s-a oprit în Universitate. Tot ce am putut verifica intern s-a dovedit a fi corect. Nu am cunoştinţă de existenţa unui asemenea dosar şi nu a venit nimeni în Univesitate din partea Parchetului să solicite documente din acest punct de vedere”, a mai precizat Lucian Puiu Georgescu.

Curios este faptul că raportul deşi nu este încă finalizat, acesta este totuşi concretizat într-un dosar de cercetare penală in rem cu infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi delapidare. Chiar dacă spun că nu este vorba de putere, ci doar de instaurarea legii instituţiei, cadrele didactice care au sesizat iniţial Ministerul au depus astăzi o solicitare de demisie la rectoratul Univesităţii.


Articole înrudite