24 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Din iunie, copiii instituţionalizaţi şi asistaţii riscă să rămână fără bani
Din iunie, copiii instituţionalizaţi şi asistaţii riscă să rămână fără bani

Mii de copii instituţionalizaţi, persoane asistate şi angajaţi de la Protecţia Copilului, sunt în pericol ca din iunie să nu mai primească bani de indemnizaţii, salarii sau funcţionare. Asta deoarece fondurile alocate de la bugetul de stat au fost din start insuficiente, ar fi trebuit să se termine în februarie, dar atunci a intervenit autoritatea locală, Consiliul Judeţean (CJ), şi a alocat bani în locul celor care ar fi trebuit să fie viraţi de guvern.

Din păcate, situaţia se repetă acum. „Am primit de la bugetul de stat, pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), 2,8 milioane de euro. Pentru funcţionarea instituţiei este nevoie de 19 milioane de euro. Această sumă de 2,8 milioane de euro a fost suficientă pentru funcţionarea din ianuarie şi februarie. Consiliul Judeţean a venit la rectificarea bugetară şi a alocat încă 8 milioane de euro pentru ca oamenii aceştia să poată să funcţioneze, să îşi primească salariile. Cele peste 1.200 de persoane instituţionalizate - copii, persoane cu handicap, bătrâni instituţionalizaţi, copii în plasament la asistenţi maternali şi cei 1.000 de angajaţi, au în momentul de faţă asiurată funcţionarea până la finalul lunii mai. Până la sfârşitul anului ar mai fi nevoie de 8 milioane de euro, ceea ce în momentul de faţă nu avem posibilitatea să îi punem pentru că a venit această pandemie, care ne-a prins aşa cum ne-a prins, şi am alocat de la bugetul CJ o sumă de 5 milioane de euro, iar de la bugetul de stat, tot nu am primit nimic, pentru pandemie. Dacă nu vine un ajutor de la bugetul de stat, din luna iunie suntem în situaţia să nu mai putem asigura funcţionarea şi finanţarea DGASPC, în condiţiile în care CJ, la bugetul pe 2020, a primit cu 23 de milioane mai puţin faţă de bugetul din 2019. Am sesizat şi la Ministerul Muncii şi prin Uniunea consiliilor judeţene din România, am făcut sesizări şi către Guvern şi la Finanţe pentru că este o situaţia dramatică şi grea, în care ne aflăm toţi, toate consiliile judeţene din ţară. În momentul de faţă, nu avem nici un răspuns. 90 la sută din bugetul de funcţionare, cheltuieli de funcţionare, oferă statul, 10 la sută oferă CJ-ul. Deja gândiţi-vă că am dat 8 milioane din 19, am dat 40 la sută din urmă. Se pare că autorităţile locale împrumută Guvernul. La fel s-a întâmplat şi cu spitalele. În loc ca spitalele să fie finanţate de la Ministerul Sănătăţii, au fost finanţate de autorităţile locale pentru materiale de protecţie şi pentru aparatura necesară”, a precizat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Atât asistenţii maternali cât şi cei care au în grijă, în centre, copii şi mame aflate în situaţii de risc, spun că nu pot funcţiona, nu se pot descurca în lipsa salariilor şi a indemnizaţiilor. Puţini au câteva rezerve personale, dar acestea nu vor dura mult. „O să ne descurcăm destul de greu dacă nu or să ne dea aceşti bani . Vom renunţa la anumite lucruri. La mâncare nu putem să ne limităm pentru că ştiţi cum e, copilul cere. Ai nu ai, tu trebuie să îi dai şi mâncarea nu o tăiem, probabil că o să tăiem din altceva, din haine. Acum băiatul deja e student, îi trebuie o carte, îi trebuie, el e student, nu are cum să nu aibă. Va fi greu, dar sperăm că totuşi se va rezolva”, a spus Lili Vârgolici, asistent maternal. „Dacă nu vin bani asta înseamnă că bebeluşii nu pot avea lapte praf, bebeluşii nu pot avea scutece, mamele nu pot avea alimente şi nu putem asigura utilităţile. Vedeţi cum este vremea afară, noi încă avem căldură. Aşa cum suntem îngrijoraţi de copiii pe care îi îngrijim şi de mămicile noastre, aşa suntem îngrijoraţi şi de propriile familii”, a spus Cristina Mereuţă, şef centru maternal, DGASPC Galaţi, în care acum se află cinci mămici aflate în situaţii de risc, bebeluşii lor, dar şi o viitoare mămică. Viitorul tuturor este acum incert.


Articole înrudite