16 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Digitalizarea României: Naşterea şi decesul se pot înregistra online
Digitalizarea României: Naşterea şi decesul se pot înregistra online

Înregistrarea actelor de stare civilă, adică a naşterii, decesului, căsătoria sau divorţul, se puteau face doar în faţa ofiţerului de stare civilă, însă începând din data de 26 august 2024 se vor putea face şi online odată cu lansarea portalului starecivila.mai.gov.ro.
Aşadar, declaraţiile acestor evenimente pot fi făcute prin Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC), pentru înregistrarea naşterii, a decesului şi în curând înregistrarea căsătoriei şi a divorţului, cu condiţia deţinerii unei semnături electronice.
România are, de luni, un portal dedicat pentru servicii publice de stare civilă, prin lansarea site-ului starecivila.mai.gov.ro. Acest proiect a fost îndelung dezbătut în cadrul Comisiei pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială, din care fac parte. Încă din perioada în care am deţinut funcţia de preşedinte al acestei comisii, am fost deosebit de implicat în discuţiile şi eforturile care au dus la această realizare şi îi felicit pe toţi cei care au contribuit la succesul acestui proiect!”, a scris pe pagina sa de Facebook senatorul Marius Humelnicu.

! Pentru a depune documentele necesare pentru înregistrarea actelor de stare civilă, este nevoie ca utilizatorul să-şi creeze un cont, după care va urma paşii prevăzuţi pentru înregistrarea documentelor aferente evenimentului de stare civilă pe care vrea să-l înregistreze.
Sistemul funcţionează, dar deocamdată este limitat la anumite operaţiuni şi la anumite localităţi, urmând să fie pe deplin funcţional până la sfârşitul lunii septembrie 2024. Acum, prin intermediul acestui portal, se pot obţine certificate digitale de naştere şi de deces în peste 2000 de localităţi din ţară.
Portalul va transmite automat solicitările către unităţile administrative teritoriale (UAT) competente. În prezent, 2445 din cele 3188 de UAT-uri sunt active pe platformă, însă se lucrează permanent pentru operaţionalizarea totală a acestui portal, astfel încât toţi cetăţenii şi toate unităţile administrativ-teritoriale să aibă acces complet la acest serviciu online”, a precizat senatorul Marius Humelnicu.


Articole înrudite