23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Debranşare cu scandal în complexul Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu”
Debranşare cu scandal în complexul Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu”

Liceul şi Centrul de Sprijin al rromilor din judeţul Galaţi au rămas ieri fără curent, de la ora 10 dimineaţa. Au fost debranşaţi chiar dacă aveau factura plătită la zi. Din păcate, şi liceul şi centrul sunt pe acelaşi contract de furnizare a energiei electrice cu fostele cămine ale Combinatului. Cum cei de acolo nu au plătit, au fost debranşaţi toţi. Ce e mai grav e că a fost blocată de către Centrul de Sprijin al rromilor emiterea certificatelor ce atestă apartenenţa la etnia rromă, a adeverinţelor necesare înscrierii la facultate dar şi pregătirea noii sesiuni a bacalaureatului.
Chiriaşii din acele blocuri au datorii ce depăşesc 2 miliarde de lei vechi, dar spun că nu au bani să plătească.
„Ne ţin în condiţii insalubre şi s-au adunat datoriile deoarece nu ne-au făcut contracte individuale decât dacă am plăti toţi tot din urmă”, spunea Tincuţa Demian, o locatară din căminele care au fost ale Combinatului. Acum, însă, au suferit candidaţii la admiterea în facultate. Sanda Şarpe şi fiica ei nu ştiu ce să facă şi le e teamă că fata, de etnie rromă, nu se va putea înscrie la facultate.
„La medicină ne înscriem, dar ne trebuie adeverinţă de aici, de la Centrul de Sprijin al rromilor. Chiar nu se putea găsi o soluţie? A învăţat fata tot anul, are medie mare la bacalaureat şi acum să piardă tot?!”, spunea Sanda Şarpe. Din acest motiv este supărată şi reprezentanta rromilor. „Sunt elevi de etnie care acum vin să îşi ia adeverinţele care atestă apartenenţa la etnie. Cum să le dau, dacă nu am curent? Şi pierd înscrierea la facultate, asta deşi noi nu avem datorii... Am înţeles că suntem pe acelaşi contract toţi, dar am cerut înţelegere o zi măcar, până eliberez adeverinţele. În plus, cred că se putea face şi separat debranşarea, dar nu au vrut. Au zis că nu le pasă de copiii mei şi eu le-am spus că asta o consider discriminare”, spunea Viorica Gotu, reprezentanta rromilor din Galaţi.
Cei de la Centrul de sprijin pentru rromi şi-au luat aparatura şi căutau la autorităţi un loc unde să poată, temporar, elibera adeverinţele.
Cei de la liceu nu au cum să facă nici măcar acest lucru. Silviana Ciupercă, directoarea Colegiului, spune că şi activitatea liceului e blocată. „Nu putem pregăti sesiunea a doua a bacalaureatului şi, mai grav, nu putem elibera adeverinţe pentru cei care au luat bacalaureatul. Aceste cămine au fost ale liceului, dar din ianuarie sunt ale Primăriei. Nu înţeleg de ce am mai rămas pe acelaşi contract cu ei. Cei de la cămine au datorii mari şi nici nu plătesc”, spunea Silviana Ciupercă.
Primăria Galaţi a precizat că de vină aici este conducerea liceului, care atâţia ani de zile nu i-a acţionat în instanţă pe rău platnici. „Chiria de la aceste cămine ajungea la liceu ca venit propriu. Noi abia am preluat căminele şi facem evaluarea. Vom evacua rău platnicii. De fapt, din 700 de chiriaşi vom mai păstra maxim 100”, a declarat Emanuela Turcu de la Primăria Galaţi.


Articole înrudite