23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cutremurele i-au scos în drum
Cutremurele i-au scos în drum

Îngroziţi că li se cutremură neîncetat casele şi exasperaţi că nu primesc niciun răspuns de la autorităţi, câteva zeci de localnici din satul gălăţean Izvoarele au blocat Drumul Judeţean 255, cel care asigură legătura dintre satul Izvoarele şi Drumul Naţional 25. Aceştia le-au cerut autorităţilor să explice cauzele multiplelor seisme. S-a format o coadă de maşini şi TIR-uri, dar localnicii, disperaţi că le pică satul în cap şi mor de vii, au pus şi copiii în faţa TIR-urilor şi au cerut dreptate. Şoferii erau exasperaţi de protestul spontan, aşa că s-au luat la ceartă cu oamenii, iar unii chiar au forţat lanţul uman creat pe şosea. O femeia era cât pe ce să fie călcată de maşina din faţa căreia, disperată, nu voia să se dea. „Vrem dreptate. Dreptate!”, strigau copiii, ţinându-se de mânuţe în faţa şirului de maşini. Ca să deblocheze situaţia, în zonă a ajuns un echipaj de poliţie şi jandarmii, iar oamenii au fost scoşi cu greu de pe partea carosabilă. „Noi nu mai putem dormi. Este bătaie de joc! Cred că de la gazele de şist se trage. Eu, uite, mi-am scos hainele groase, că noaptea când ies afară nu mai pot de frig. În casă nu am curaj să stau, că sar din pat la fiecare zgâlţâitură”, spunea Paraschiva Pavel.

Un geolog va sta non-stop la Izvoarele

Oamenii scoşi de poliţişti de pe partea carosabilă au rămas adunaţi în faţa caselor şi au strigat până ce în zonă a ajuns ministrul secretar de stat Constantin Chiper, de la MAI. Cum l-au văzut, oamenii l-au luat la întrebări, au ţipat la el şi au cerut să li se spună ce se întâmplă cu ei.
„Nu sunt specialist, aşa că nu aş putea să dau o cauză a acestor mişcări seismice, dar am înţeles că structura de rezistenţă a caselor nu e afectată momentan de aceste seisme mici. Momentan nu se impune evacuarea, dar în funcţie de raportul specialiştilor vom lua măsuri. Oamenii au cerut ca cineva de specialitate să stea în sat mereu şi va sta un geolog de la Institutul de Fizică a Pământului, cineva de la ISU şi primarul din comună. Noi vom ajuta oamenii mereu, nu sunt abandonaţi”, a spus Constantin Chiper. Cercetătorii au montat, deocamdată, două accelerometre şi două dispozitive GPS, pentru a monitoriza mai exact fenomenele.
Oficialul a mers în casa Floricăi Carp, care are şi casa afectată de cutremure, iar fiica ei, care şi-a pierdut locuinţa în inundaţiile de la Slobozia Conachi, stă acum la ea. „Dacă pică şi casa asta, ce ne facem? Unde ne ducem noi, în toiul iernii de acum?”, spunea plângând femeia. Ministrul secretar de stat a luat-o după umeri şi i-a promis că va fi ajutată.

„Cutremurele mai mici sunt mai bune decât unul singur şi mare”

Împreună cu secretarul de stat Chiper, în sat a ajuns şi col. Ioan Burlui, şeful IGSU. „Înţelegem că oamenii sunt speriaţi. Sunt cutremure, nu e vorba de altceva. De ce sunt mai multe, nu ştim. S-a crezut că doar Vrancea e zonă seismică, dar uitaţi-vă că au apărut şi în alte zone. Sunt cutremure mici, care fac într-un fel mai bine deoarece se eliberează presiunea din adâncuri încet-încet şi nu deodată. Nu au legătură cu exploatări petroliere, deoarece cutremurele sunt la adâncime de maxim 50 metri, iar sondele acţionează la peste 1000 de metri”, spunea Ion Burlui.

Apă potabilă, doar la sticlă sau de la instalaţia de purificare

În comuna Slobozia Conachi, căreia îi este arondat satul Izvoarele, apa nu mai este potabilă nici pentru oameni, nici pentru animale. Oamenii pot lua apă de la o singură fântână, care are instalaţie de purificare. În rest, un camion a dus din poartă în poartă baxuri cu sticle cu apă. Pentru animale, o cisternă a dus, la fel, apă potabilă. „Ne tremură casele. Nici de dormit nu dormim, de frică, şi acum, uite, nici apă din fântâni nu mai putem bea. Luăm de la instalaţia asta, dar văd că asta e bună. Nu ne ajunge doar ce apă ne aduc ei în baxuri”, spunea Adriana Popa. Femeia, fost cadru medical, a lucrat la Sanepid şi ştie că nu e de glumit cu calitatea apei.


Articole înrudite