23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii au fost, în marea lor majoritate, treziţi din somn de cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter  care a avut epicentrul în Vrancea. Acesta a fost precedat de un huruit puternic şi apoi au urmat şi replicile lui, de mai mică intensitate. Bolnavii care se aflau la Spitalul de Urgenţă, în Unitatea de Primiri Urgenţă, s-au speriat, şi cadrele medicale la fel. Camerele de supraveghere au surprins cum oamenii se grăbeau să iasă din spital, spre zona garajului, asistentele îşi făceau cruce iar o bolnavă aflată în zona de cod galben s-a dat jos din pat şi voia să plece. În plus, în timpul cutremurului a avut loc o pană de curent, dar aceasta nu a afectat nicio procedură medicală în desfăşurare, ci doar a panicat lumea.  Un singur bolnav a ajuns la spital acuzând un atac de panică pe fondul cutremurului. Aparatura nu a fost afectată şi nici actul de îngrijire a bolnavilor aflaţi atunci în spital. Alte două atacuri de panică au fost înregistrate la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. „Am acordat ajutor medical pentru doi adolescenţi în vârstă de 14 ani care au suferit atacuri de panică în timpul cutremurului. Unul dintre ei a fost dus la Spitalul de Copii iar un altul a fost stabilizat şi a preferat să rămână la domiciliu”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
La Izvoarele, lumea s-a dus la biserică
La Izvoarele din nou s-a cutremurat pământul, dar cu o intensitate mai mică decât la cel cu epicentrul în Vrancea. „S-au simţit toate. Şi cel din Vrancea, cel mare, şi celelalte. Dar la noi în continuu se clatină pământul. A fost îngrozitor. Nici nu ştim ce să mai facem”, spunea Anca Necula, o localnică din Izvoarele.
În jurul prânzului, localnicii au fost chemaţi la sediul Căminului Cultural, unde experţii şi autorităţile locale încercau să îi liniştească şi să le explice ce s-a întâmplat. Dar înainte de asta lumea a luat drumul bisericii. Speranţa oamenilor a rămas până la urmă la cele sfinte şi mai ales la Sfântul Dimitrie, ocrotitorul de cutremure.
De la „Dosarele X” la explicaţii ştiinţifice
Au trecut două săptămâni de când în localitatea Izvoarele casele localnicilor au început să fie zgâlţâite din temelii. Din start oamenii se jurau că nu sunt cutremure, chiar dacă asta indicau datele de la Institutul de Fizică a Pământului, ci că e altceva. Localnicii acuzau că se aud bubuituri ca şi când ceva încearcă să iasă de sub pământ. Vineri s-a enunţat o parte a explicaţiilor legate de fenomen, şi asta după ce o echipă de la Institutul de Fizică a Pământului a venit pentru a doua oară la Galaţi. De data asta au mai fost aduşi şi doi experţi, unul în geofizică şi altul în alunecarea terenurilor. Prefectul Emanoil Bocăneanu a însoţit delegaţia şi, chiar dacă s-a mers din casă în casă şi oamenilor li s-a explicat că nu trebuie să se panicheze, lucrurile nu stau deloc bine. Asta mai ales că ulterior, în zonă, au mai avut loc şi alte cutremure, din care unul de 3,9 pe scara Richter, iar duminică dimineaţă s-a simţit puternic şi cutremurul din Vrancea.
„Foarte multe seisme peste 3 grade pe scara Richter”
Unul dintre specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului, Mihai Diaconescu, a sosit vineri a doua oară la Galaţi şi a încercat să explice fenomenul de la Izvoarele. Recunoaşte că iniţial s-a crezut în Dosarele X.
„Este vorba de un aliniament de cutremure. Este o secvenţă seismică care se întinde pe un aliniament de o lungime de 20 de kilometri, magnitudinea seismelor produse este situată între 0,1 (pentru a putea fi măsurat) şi 3,9 grade, iar adâncimea variază între 2 şi 10 kilometri, noi mergem pe o adâncime medie de 5 kilometri pentru că nu putem ţine minte la fiecare în parte de cât a fost. Până joi dimineaţă au fost înregistrate 77 de seisme, foarte multe peste 3 grade. Oamenii vorbeau de ceva care vine pe verticala locului, care vrea să urce şi nu mai ajunge la suprafaţă. Recunosc că şi gestica lor a fost impresionantă atunci, că ne spuneau că această urcare nu mai are putere şi este însoţită de bubuituri. Atunci am zis că avem parte de fenomene din dosarele X. Autorităţile locale au desemnat sâmbăta trecută, când am ajuns prima dată la Izvoarele, o persoană care a notat fiecare fenomen care a avut efect asupra oamenilor şi asupra construcţiilor şi ora aproximativă. Tot ce ni s-a raportat a avut efect în cutremure, aşa că jumătate din efectul «dosarele x» a dispărut. A doua jumătate a dispărut în momentul în care am început să prelucrăm datele audio înregistrate de cele trei staţii montate. Am reuşit să izolăm din toată înregistrarea zgomotul cutremurului. Înregistrarea este foarte clară: se aude un bum, o mică pauză, un bum mai mare şi apoi, imediat, zgâlţâituri, zgomote de geamuri şi de uşi şi efectul asupra animalelor. Primul bum corespunde undei sonore, al doilea bum corespunde undei ce anunţă venirea cutremurului. Între primul bum şi zgâlţâitura propriu-zisă este o diferenţă de 1,1 secunde. În Vrancea diferenţa este de 30 de secunde. La interfaţa dintre solid şi aer, o parte din energia mecanică a undei seismice, care este caracterizată de nişte frecvenţe mai înalte, se transformă din energie mecanică în energie acustică şi atunci apare zgomotul, acel bum pe care ni-l descriau oamenii. Cutremurul este oricum însoţit de un zgomot, un huruit, iar cei care îşi aduc aminte de cutremurul din ’77 pot certifica acest lucru. Toate aceste date şi cu ajutorul descrierilor făcute de oameni, că simt de parcă trece metroul pe sub casă, ne-a edificat faptul că este vorba despre cutremure, iar zgomotele sunt datorate lor. Deci am terminat cu efectul «dosarele x». Toate fenomenele din Izvoarele sunt datorate cutremurelor. Încă mai avem nelămuriri, cum ar fi de exemplu faptul că numai asupra unei zone din satul Izvoarele se simt efectele astea atât de puternic. Nu avem date care să arate că e vorba de sonde, că ar fi vinovăţia lor”, a spus vineri Mihai Diaconescu.
Doi experţi vor sta în Izvoarele, dar doar pentru a linişti oamenii, deoarece oricum nu au acces la cutia cu senzori. „Nu apre niciun vulcan în zonă, decât în scopuri turistice”, a mai spus Diaconescu, în glumă.
„Mie îmi cade casa în cap. Ei vin şi pleacă”
Din păcate, îndemnul la linişte pe care specialiştii l-au făcut, alături de autorităţile locale, nu le pare foarte credibil oamenilor. „Mie îmi cade casa dacă o mai ţin aşa. Nu se poate. Noi avem încredere şi în ei, dar de unde ştim dacă ne spun adevărul? Nu mi se pare adevărat că aşa, deodată, au început cutremurele. De ce aşa deodată? E clar ce le-a pornit cineva, ceva. Nu pot să cred că sondele alea nu au nicio vină. Atunci gazele de şist sau ce? Ceva trebuie să se fi întâmplat”, spunea Elisabeta Stoian. Faptul că vineri, după ce li s-a spus că seismele se vor linişti, au avut loc alte câteva cutremure nu au credibilizat deloc specialiştii în faţa populaţiei. A venit, însă, cutremurul de duminică, din Vrancea, asupra originii căruia nu există dubii şi care este pus acum, de oameni, în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Izvoarele, deşi specialiţştii spun altceva.


Articole înrudite