26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Creştere impresionantă a numărului gălăţenilor cu afecţiuni respiratorii
Creştere impresionantă a numărului gălăţenilor cu afecţiuni respiratorii

Variaţiile de temperatură de la zi la noapte dar şi cele din cursul unei zile au dus la o mărire impresionantă, de la o săptămână la alta, a numărului gălăţenilor care au fost diagnosticaţi a avea boli respiratorii. Aşa se face că acum, de la 4.119 gălăţeni bolnavi de viroze respiratorii s-a ajuns la 5.110 şi la fel a crescut şi numărul celor bolnavi de pneumonii .
„Se remarcă o creştere şi în ceea ce priveşte afecţiunile respiratorii, potrivit situaţiei ultimei raportări. S-au întegistrat 5.110 gălăţeni diagnosticaţi cu viroze respiratorii, faţă de 4.119 în săptămâna anterioară. Categoria cea mai afectată rămâne cea a copiilor de vârstă şcolară şi preşcolară, de la 5 la 14 ani, unde a crescut numărul de cazuri de la 1.643 la 2.059. S-a mărit şi numărul internărilor de la 111 la 120. În ceea ce priveşte pneumoniile, şi aici înregistrăm creşteri de la 626 cazuri la raportarea anterioară la 758 acum. Şi aici a crescut numărul internărilor de la 153 la 227 cazuri. S-a schimbat categoria de vârstă cea mai afectată. Acum a fost vorba de categoria de vârstă de la 15 la 49 de ani, pe când la raportarea anterioară categoria cea mai afectată era cea a copiilor de 0-1an”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

10% din cazuri sunt agravări de la viroză la pneumonie

Medicii cred că această creştere a numărului afecţiunilor respiratorii are ca bază variaţiile mari de temperatură chiar din timpul zilei. În plus, medicii au surpriza de a vedea că un pacient care a venit să se trateze de o viroză se întoarce acum cu o formă mai gravă de boală, chiar cu pneumonie.
„Acest aspect l-am observat din practică la cabinetul meu, mai ales la copii, unde circa 10% au venit, după ce se vindecaseră de o viroză, cu o altă afecţiune, mai gravă, chiar cu pneumonie. Acestă intensificare a fenomenului îi afectează acum pe adulţii activi, din mai multe cauze. Uneori oamenii care abia se vindecaseră de o viroză au făcut o recădere. Când este rece dimineaţa şi cald la prânz şi îmbrăcămintea nu e adecvată la temperatură, se poate foarte uşor răci, deoarece organismul nu mai este la fel de pregătit. În plus, am observat că în unele cazuri se îmbolnăvesc de o formă mai gravă cei care ţin post, deşi se ştiu bolnavi cronic, iar dacă organismul a făcut faţă la prima boală, acum vor face o formă mai gravă, deoarece imunitatea scade şi din cauza alimentaţiei“, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie.


Articole înrudite