10 percheziţii au făcut procurorii în nouă locaţii, plus Penitenciarul Galaţi, pentru a destructura o reţea de înşelăciuni ai cărei „capi” operau din spatele gratiilor. Aceştia puneau ticluiau scenarii complexe şi înşelau oamenii prin metoda „Accidentul”. Cei doi şefi, unul reţinut pentru tâlhărie şi altul pentru tentativă de omor, alături de alţi nouă complici, se dădeau drept avocaţi cunoscuţi în Galaţi, poliţişti sau fii ai victimelor, şi au înşelat în acest fel numeroase persoane, de la femei de 80 de ani, bolnave de Alzheimer, la copii de 12 şi 14 ani, dar şi bărbaţi de 69 de ani, imobilizaţi în cadre de mers, sau experţi fiscali. Între ei, complicii din Penitenciar vorbeau în „păsărească”, deoarece bănuiau că sunt ascultaţi. 11 persoane care formau reţeaua au ajuns luni noapte în faţa magistraţilor, însă doar şase au fost arestate. „Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a formulat o propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de 11 inculpaţi, care sunt cercetate pentru înşelăciune prin metoda «Accidentul». Aceste persoane au fost prezentate Judecătoriei cu propunerea arestării preventive, iar faţă de şase dintre inculpaţi s-a luat măsura arestului, ceilalţi 5 fiind cercetaţi sub control judiciar”, a precizat procurorul Liliana Istrate, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 7.266 de lei, 2.080 de euro şi 23 de telefoane şi au indisponibilizat patru autoturisme, susceptibile a fi folosite în activitatea infracţională. Prejudiciul total este de 340.000 lei.
Copii terorizaţi şi siliţi să caute bani pentru părinşii aşa-zis reţinuţi
Procurorii gălăţeni trag un nou semnal de alarmă, deoarece acest tip de înşelăciune nu scade, ci dimpotrivă, sunt din ce în ce mai multe fapte. Gravă e acum implicarea copiilor. „În perioada septembrie 2014 – martie 2015, inculpaţii Şerban Răzvan şi Dumitru Dănut, deţinuţi în Penitenciarul Galaţi, în stare de deţinere şi având asigurat ajutorul altor opt inculpaţi, au indus în eroare 16 părţi vătămate din judeţul Galaţi prin metoda «Accidentul». Sunau şi pretinzând că sunt avocaţi, comisari de poliţie sau fii ai victimelor, spuneau că s-a comis un grav accident de circulaţie soldat cu rănirea unui minor, pentru rezolvarea situaţiei cerându-li-se bani. Mai grav este că de această dată, printre cele 16 victume se află doi minori, de 12 şi 14 ani, care au răspuns la telefon şi cărora li s-a spus că părinţii se află într-o situaţie dificilă şi pentru a nu fi arestaţi părinţii, ei trebuie să caute şi să dea valori din case. Situaţiile au fost probate prin procesele verbale de interceptare ale telefoanelor folosite de deţinuţi. Prejudiciul este foarte mare: 188.850 lei, 20.610 euro şi 13.100 dolari”, a precizat Liliana Istrate, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. Banii erau folosiţi pentru diverse cheltuieli inclusiv pentru cumpărarea de noi telefoane performante şi cartele ce ajungeau iar în Penitenciar. „Unul dintre cei arestaţi preventiv pentru 30 de zile este Florin Palade, care la data comiterii faptelor în acest dosar se afla sub control judiciar în alt dosar similar, cu alte şase fapte de înşelăciune. Sub acest control judiciar a mers de două ori la o parte vătămată care se mişca greu, cu un cadru, pentru a ridica sumele indicate de Şerban Răzvan. I-a indicat acestuia să ia banii din şifonier, unde ţinea banii, pentru că se deplasa greu”, a mai spus Liliana Istrate. În acest caz au fost făcute 10 percheziţii şi 13 persoane au fost aduse la audieri.
Foloseau nume de avocaţi cunoscuţi ai urbei
Printre numele de avocaţi folosiţe de infractori ca să convingă victimele se numără şi acela al avocatului Gigel Potrivitu, unul dintre cei mai celebri apărători gălăţeni. „Astfel de fapte de înşelăciune sunt posibile din cauza relei credinţe a făptuitorilor şi a naivităţii victimelor. Ce să spun, nu ştiu dacă să mă îngrijoreze sau să mă flateze. Mai degrabă sunt îngrijorat. Ce să vă spun, că mama mea a fost sunată de un domn care a spus că este avocatul Potrivitu şi că îl apără pe fiul ei - adică pe mine! - deoarece aş fi fost implicat într-un accident. Şi, evident, i-a cerut bani. Cred că atunci nu şi-a făcut bine temele cel care a sunat”, a spus Gigel Potrivitu.