Reporter - Cum arată acum o zi din viaţa cetăţeanului Dumitru Nicolae?
Dumitru Nicolae - Mă scol când vreau, mă plimb pe Faleză, la întoarcere îmi cumpăr ziarele, pe care le citesc, după care mă odihnesc. Eu m-am lăsat de Primărie pentru că sunt bolnav, nu pentru că-mi era frică de Vasile sau Gheorghe. Mă gândesc din nou să mă duc la staţiune la Covasna, pentru că m-am simţit foarte bine acolo. La ora asta mi-am făcut toate analizele, ţin un regim strict şi bineînţeles că citesc cărţi de istorie, şi în special istoria Basarabiei, a Munteniei, a Moldovei, şi ar fi bine să avem oameni politici care să facă la fel.
Dacă aţi mai fi candidat, credeţi că aţi fi câştigat alegerile?
Le-aş fi câştigat sigur. Dacă aş candida şi peste vreo 3 luni cred că aş câştiga din nou, pentru că ceea ce se întâmplă de câteva luni cu acest oraş este greu de spus.
Care este principala satisfacţie a faptului că aţi fost primar?
Că am făcut proiectul ISPA canalizare. Cu groapa de gunoi nouă îmi pare rău de un singur lucru şi anume că am permis să se aducă gunoi şi din afara oraşului. Trebuie făcută centrală pe deşeuri exact cu firma pe care am vizitat-o eu la Likoping, ei sunt părinţii sistemului de ardere a deşeurilor pentru producerea energiei electrice şi trebuie făcut acest lucru.
La capitolul insatisfacţii ce puteţi trece?
Lipsa de sprijin a parlamentarilor, indiferent din ce partid au făcut parte, cât şi a guvernărilor care au fost la putere. Galaţiul a ajuns un oraş sărac şi ei sunt principalii vinovaţi. Eu sunt membru PSD şi nu mă voi dezice de doctrina PSD-ului, dar nu voi fi niciodată o piesă de manevră.
Cum arată noul Galaţi?
Galaţiul are probleme. Sunt mulţi care uită că Galaţiul e singurul oraş din ţară care între cele două războaie mondiale a pierdut câte o treime din clădirile monumentale. Galaţiul a avut o industrie, Galaţiul ocupa după '89 locul doi pe ţară, după Bucureşti, la venituri. Acum nici nu mai ştim unde stăm.
Ce ar trebui făcut?
Ar trebui să îi luăm pe toţi politicienii care s-au cocoţat doar ca să se îmbogăţească şi să îi aruncăm la lada istoriei. Eu sunt convins că poporul român nu va lăsa ţara în situaţia asta. Să ne uităm un pic la industria noastră, să îi verificăm pe cei care au cumpărat pe nimic şi care au distrus-o. Lumea este nemulţumită în situaţia în care a ajuns România.
Ce părere aveţi de modul în care îşi face treaba primarul Marius San?
Un primar fără bani este ca şi cum nu ar fi primar. Aşa am fost şi eu, un primar fără bani. Primarul Marius Stan nu are experienţă în conducere, trebuie ajutat de cei de la guvernare, dar nu în sensul de a mai face o petrecere pentru gălăţeni. Trebuie ajutat cu bani în sensul efectuării unor lucrări edilitare, cum ar fi canalizarea completă a Galaţiului, care costă în jur de 90 de milioane de euro.
De când nu mai sunteţi primar, vedeţi că s-a schimbat ceva?
Îmi pare rău, dar răspunsul este nu. Nu văd începută construcţia apartamentelor pentru tineri şi nici nu cred că sunt şanse. Lucrurile în cartierul Dimitrie Cantemir trebuie mişcate. Una din cele mai mari probleme ale Galaţiului este că nu mai avem arhitecţi în sensul autorităţii pe care aceştia o aveau altădată. Una dintre problemele mandatului meu a fost aceea că mi-au ras arhitecţii, guvernul le-a dat salarii mici iar unii dintre arhitecţii pe care i-am avut au primit pumni în gură, metaforic vorbind, inclusiv de la Prefectură. Rămâne de văzut ce se vrea. Acolo unde este acum hotelul Vega, în anii '65- '66 erau locuinţe construite, care au luat-o la vale. Dacă nu vom face ceva pentru consolidarea malurilor, într-o zi o să vedem că o să sfârşim în Dunăre cu anumite imobile.
Cum vedeţi ceea ce se întâmplă la Combinat?
Dacă se va mişca Combinatul, se va mişca şi oraşul din punct de vedere economic. Combinatul trebuie ajutat să se mişte, aşa cum au fost ajutate întreprinderile în Anglia şi Franţa acum 20 de ani, când era criză. Acele întreprinderi au încheiat un acord cu statul care prevedea ca pe o anumită perioadă, şi anume 5 ani, să fie sprjinite financiar, cu condiţia să realizeze o anumită producţie. Noi ar trebui să fi făcut la fel la Galaţi. Când eram director la Combinat am găsit o linie de finanţare de afară, cu dobândă doar de 3%, pentru a putea rezolva problema lipsei de lichidităţi cu care mă confruntam, dar nu mi s-a permis de către cei aflaţi atunci la putere să iau împrumutul în condiţii mai accesibile şi am fost nevoit să ne împrumutăm cu o dobândă mult mai mare.
Aveţi un mesaj pentru gălăţeni?
Să nu îşi piardă speranţa şi să lupte pentru dreptate şi pentru adevăr. Şi să înţeleagă un lucru, şi anume că nu tot ce e vechi e şi rău. O să îmi scriu raportul primarului pentru cele 3 mandate, pe care îl voi face cu bucurie public.