Într-o video conferinţă între reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din ţară şi specialiştii din Bucureşti s-a cerut colaborare între judeţe, astfel încât să se stabilească ce unităţi spitaliceşti vor fi doar pentru bolnavii COVID-19 şi ce unităţi vor fi pentru ceilalţi.
Ţinând cont că Galaţiul şi Brăila sunt foarte aproape s-au cerut propuneri şi soluţii comune. Astfel, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a trimis o adresă (foto) prin care propunea ca bolnavii COVID-19 din ambele judeţe să ajungă la Spitalul de Urgenţă Brăila, iar gravidele cu COVID-19 la Maternitatea „Buna Vestire“ din Galaţi. În timp ce toţi bolnavii non-COVID-19 să ajungă la Spitalul de Urgenţă Galaţi. Asta deoarece spitalul de urgenţă gălăţean are mai multe specializări decât cel din Brăila şi oricum şi acum vin bolnavi de acolo prin transfer.
Preşedintele CJ Brăila: „În momentul de faţă noi avem pregătite trei planuri în ceea ce priveşte toată această strategie de tratare a pacienţilor cu COVID-19“
Numai că autorităţile locale din Brăila nu sunt de acord. „Am avut o întâlnire, la ora 10.00, cu domnul prefect, cu domnul primar. Decizia Consiliului Judeţean şi a celor două spitale, spitalul Judeţean şi Spitalul de Pneumo, este că nu acceptăm decizia Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. În momentul de faţă noi avem pregătite trei planuri în ceea ce priveşte toată această strategie de tratare a pacienţilor cu COVID-19. O să înaintăm şi în scris, Direcţia de Sănătate Publică Brăila ştie punctul de vedere al spitalelor, noi o să transmitem la Direcţia de Sănătate Publică Brăila, iar ei vor trimite la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi şi celorlalte instituţii abilitate“, a precizat Francisk Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila.
Prefectul judeţului Brăila: „Din punctul de vedere al reprezentanţilor medicali din Brăila, rămâne doar o opinie a celor din Galaţi, care în acest moment nu va fi luată în calcul“
Nici prefectul judeţului Brăila, Cătălin Boboc, nu este de acord deocamdată, deşi este clar că se caută soluţii comune. „Am avut şi astăzi (n.r. - luni, 23 martie 2020) o întâlnire cu managerii şi directorii medicali ai tuturor spitalelor din Brăila, cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu primarul pentru a analiza măsurile pe care ministerul încearcă să le ia cu privire la gestionarea acestei epidemii. Am luat act de comunicarea pe care ne-au transmis-o, mai mult public decât aşa cum cere colaborarea loială între instituţii, pe căile cunoscute, cei de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Din punctul de vedere al reprezentanţilor medicali din Brăila, rămâne doar o opinie a celor din Galaţi, care în acest moment nu va fi luată în calcul. Toate spitalele din Brăila m-au asigurat că au pregătite circuite astfel încât să gestioneze şi bolnavii neinfectaţi cu COVID-19, dar şi pe cei infectaţi. Toate acestea le vom pune într-un document pe care îl vom trimite şi la Ministerul Sănătăţii. În funcţie de cum vor evolua lucrurile, vom vedea ce se întâmplă. Tocmai de aceea i-am rugat pe cei din situaţii să vorbească mai puţin în această perioadă. Eu am spus că sunt situaţii în care trebuie să căutăm soluţii comune. Specialiştii vor găsi, sub îndrumarea Ministerului Sănătăţii, cele mai bune soluţii.
«Transferul de sute, poate mii de pacienţi, pe asemenea distanţă, într-un asemenea moment, în care încercăm cu toţii să limităm această circulaţie, poate fi periculos»
Medicii când şi-au ales această meserie ştiau că se pot aştepta şi la astfel de situaţii. Transferul de sute, poate mii de pacienţi, pe asemenea distanţă, într-un asemenea moment, în care încercăm cu toţii să limităm această circulaţie, poate fi periculos. Eu mă bazez pe experienţa dânşilor şi mă bazeze pe ceea ce spun ei. Sunt foarte multe argumente şi pro, şi contra, decizia va fi luată de Ministerul Sănătăţii, cel care, evident, are toate datele problemei şi gândeşte soluţii la nivel naţional pe acest subiect. Soluţiile nu vor putea fi punctuale. În această situaţie nu putem gestiona fiecare de capul lui. Noi ne exprimăm punctul de vedere cu argumente medicale, iar cei de la minister, în cunoştinţă de cauză, să ia cele mai bune decizii. Concluzia de astăzi este că, pe două trei scenarii, gradual, în funcţie de evoluţia situaţiei, spitalele din Brăila sunt pregătite să gestioneze această criză. Vom comunica această hotărâre Ministerului Sănătăţii“, a precizat Cătălin Boboc.
Prefectul judeţului Galaţi: Să fie lăsaţi doar specialiştii să decidă
Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi, a tranşat clar situaţia. Să fie lăsaţi doar specialiştii să decidă. În plus, este nemulţumit că, după publicarea ştirii, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică a fost ameninţată cu moartea. „Nu este vorba despre opinia Galaţiului, este vorba despre opinia autorităţilor. Noi suntem reprezentanţii Guvernului României şi atât Galaţiul, cât şi Brăila, sunt în România. Nu am o informare oficială în acest sens, pentru că nu este vorba despre un document sau ceva stabilit în mod oficial. Este, într-adevăr, un scenariu, care a fost luat în discuţie ieri, într-o video conferinţă cu Ministerul Sănătăţii, la care eu nu am participat. Din ce mi-a relatat doamna director de la Direcţia de Sănătate Publică, la video conferinţă au fost invitaţi doi reputaţi profesori de la nivel naţional, împreună cu domnul secretar de stat şi, unul dintre scenariile care au fost luate în calcul, în toată ţara, se referă la aceste spitale care vor prelua sau nu vor prelua, aşa cum a fost şi aici. Şi nu este un caz singular Brăila-Galaţi, mai sunt şi în alte judeţe. Sunt scenarii sau sunt variante de lucru, care fac parte din această procedură, se cheamă scenarii de evoluţie a infecţiei cu noul coronavirus. Şi în scenariul 3, şi în scenariul 4 se discută despre aceste transferuri între spitale. Mai departe, cei care sunt în măsură să aprecieze sunt specialiştii în domeniul sănătăţii şi epidemiologii, aşa că, orice declaraţii sunt, nu le comentez, pentru că, o dată, nu le-am auzit, şi doi, nu au fost într-un cadru oficial realizate.
«Doamna director Moise primeşte ameninţări, de azi-noapte, cu moartea, şi pe facebook, şi acasă, şi pe telefon»
Da, doamna director Moise primeşte ameninţări, de azi-noapte, cu moartea, şi pe facebook, şi acasă, şi pe telefon. Doamna director de la Diecţia de Sănătate Publică, doamna care în urma video conferinţei şi în urma consultării cu directorii spitalelor a transmis această adresă. Noi, cei din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care gestionăm această situaţie, o susţinem cu toate puterile noastre pe doamna Moise, este una dintre cele mai valorase resurse pe care o are judeţul Galaţi în lupta cu acest virus şi vom face tot ce ţine de noi, ca doamna Moise să nu aibă niciun fel de probleme. Am discutat cu domnul Mototolea şi ştiu că a mers la doamna Moise, mai departe, cum a evoluat, nu pot să vă spun, dar sunt convins că organele de cercetare penală îşi vor face treaba şi în această situaţie. Primeşte ameninţări pe telefonul personal, pe telefon acasă pentru că a semnat acea adresă. Eu nu înţeleg de ce un document de lucru, un document intern al unei instituţii guvernamentale este făcut public. Fapta a fost săvârşită pe teritoriul Brăilei, documentul a apărut în presa locală de la Brăila, aşa că rămâne ca organele abilitate de acolo să dispună măsuri. Mai departe este treaba organelor de cercetare penală, eu am aflat de această situaţie. Ameninţările vin de la cetăţeni, persoane, nu ştiu de unde sunt, am primit şi eu nişte capturi de pe telefon cu aceste ameninţări“, a explicat Gabriel Avămescu.