07 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce le promit gălăţenilor aspiranţii la Primărie?
Ce le promit gălăţenilor aspiranţii la Primărie?
Cartel Alfa Galaţi şi filiala locală a IMM-urilor au lansat ieri o provocare unui număr de 6 candidaţi la Primărie - de a răspunde la întrebări despre rezolvarea unor probleme ale unor categorii defavorizate de gălăţeni, cum ar fi cei care locuiesc în cartierele mărginaşe şi care nu au nici buletine de identitate, precum şi a tinerilor din centrele de plasament care nu au o casă. Însă lucrul cel mai important a fost viziunea fiecăruia din aspiranţii la fotoliul de primar în privinţa înfinţării locurilor de muncă, o problemă care îi preocupă pe foarte mulţi gălăţeni. Discuţiile purtate pe aceste teme, şi la care s-a discutat şi despre modul în care banii Primăriei ajung la organizaţiile nonguvenamentale din Galaţi, nu şi-au atins din păcate scopul pentru care a fost organizată dezbaterea, unul lăudabil de altfel. Şi asta pentru că niciunul din cei 5 candidaţi prezenţi la dezbatere, marele absent fiind liberalul Marius Stan, candidatul USL la Primăria Galaţi, nu a reuşit să convingă că are o strategie clară privind înfiinţarea locurilor de muncă, şi asta în condiţiile în care şi menţinerea actualelor locuri de muncă, şi aici ne referim la cazul Combinatului, este o problemă sensibilă.
Ce planuri au candidaţii la Primărie cu locuitorii cartierelor mărginaşe?
De ani de zile nu mai este nicio noutate pentru nimeni cazul familiilor nevoiaşe, care nu au buletine de identitate, şi care locuiesc în cartierele mărginaşe cum ar fi Barboşi, Cătuşa, Brateş, etc. Viaţa acestor familii este departe de a fi una roz, deoarece locuiesc în construcţii improvizate şi nu au o sursă de venit stabilă, nivelul de trai fiind foarte scăzut. O altă întrebare la care au trebuit să răspundă candidaţii prezenţi a fost cea legată de modul în care vor lucra cu ONG-urile şi vor rezolva problemele sociale, precum şi colaborarea cu societatea civilă. Deoarece discursurile candidaţilor la Primărie au atins şi alte subiecte în afara tematicii întrebării, vom reda pe scurt declaraţiile cele mai importante făcute de fiecare candidat prezent.
Marius Necula, candidatul APP la Primăria Galaţi: „Îmi doresc o societate civilă mai implicată şi mai activă la Galaţi. În ceea ce priveşte bugetul Primăriei, ne confruntăm cu un buget care nu a fost făcut după nişte reguli, iar Bugetul de venituri şi cheltuieli al Primăriei nu a fost supus niciodată dezbaterii publice, aşa cum cerea legea. Acum câţiva ani am cerut Primăriei să facă acest lucru, iar pentru că nu s-a conformat am dat instituţia în judecată, am câştigat procesul peste un an, dar era deja tardiv deoarece bugetul fusese aprobat. Eu consider că banii nu se alocă prin criterii logice organizaţiilor neguvernamentale şi au existat şi favoritisme. În primul rând trebuie terminat cu corupţia din Primărie, există o nouă lege privind parteneriatul public-privat, precum şi o nouă lege a serviciilor sociale care va rezolva multe din probleme”.
Cătălin Poalelungi, cel care a fost prezent la dezbateri în numele candidatului la Primăria Galaţi Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), a făcut un scurt rezumat al istoriei poporului român, amintind că în 1944 ţara noastră se baza pe industria siderurgică care asigura o mare parte din exporturile ţării. Polalelungi a ţinut să spună că în 2012 Sidexul nu mai este ce a fost, Şantierul Naval la fel, iar singura şansă ar fi să atragem investiţii care să aibă ca ţintă Dunărea, respectiv dezvoltarea porturilor.
Eugen Stamate, candidatul Partidului Ecologist: „Eu aş construi un cartier social pentru familiile defavorizate şi aş întări parteneriatul cu Episcopia Dunării de Jos”.
Nicuşor Ciumacenco, candidat independent la Primăria Galaţi: „Vom face o analiză a persoanelor care stau în locuinţele sociale ale Primăriei pentru a vedea câte din ele au nevoie de ajutorul Primăriei. Consider că este foarte importantă acordarea asistenţei la domiciliu în cazul persoanelor care au nevoie de acesta. Cred că este necesar să construim locuinţe pentru categoriile defavorizate, dar cu respectarea legii şi în locaţii unde nu sunt inundabile. Soluţii sunt, trebuie doar să le punem în practică”.
Constantin Telegan, candidatul Partidului Forţa Civică: „Eu consider că o soluţie este reabilitarea patrimoniului Primăriei care este într-o stare de degradare, şi care este în valoare de 70 de milioane de euro, şi pentru care ar fi necesare circa 10 milioane de euro. De asemenea, după modul occidental, se pot construi centre speciale amenajate din containere care pot deveni locuinţe şi pentru tinerii cu dizabilităţi. Eu intenţionez să fac proiecte cu fonduri europene care aduc locuri de muncă şi nu mă interesează proiectele care nu conduc la înfiinţarea de locuri de muncă”.
În ediţia de mâine a ziarului vă vom prezenta cum văd cei 5 candidaţi la Primărie rezolvarea problemei legate de înfiinţarea de noi locuri de muncă, cu menţiunea că ne exprimăm regretul că niciunul din candidaţii cu pricina nu a ştiut să spună câţi gălăţeni lucrează cu acte în regulă. Întrebarea aceasta simplă, care a fost pusă de reporterii ziarului nostru, era una normală atât timp cât se vorbea de soluţii legate de înfiinţarea de locuri de muncă, dar ea a fost considerată lipsită de importanţă de către reprezentantul candidatului la Primărie al PP-DD.


Articole înrudite