Comisarii Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Galaţi au desfăşurat, începând cu luna noiembrie 2018, mai multe acţiuni tematice de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializare produselor specifice sărbătorilor de iarnă, atât alimentare (carne, preparate din carne, produse de patiserie, ciocolată şi produse din ciocolată, produse zaharoase, etc.) cât şi nealimentare (jucării). Controalele au fost efectuate atât în municipiul cât şi în judeţul Galaţi.
Prăjituri expirate şi carne de pasăre cu resturi de pene, oferite spre vânzare
În ceea ce priveşte comercializarea produselor alimentare, au fost verificaţi 55 operatori economici, la 53 dintre aceştia constatându-se abateri. Controlul a urmărit, în principal, următoarele:
- Calitatea produselor alimentare prin verificarea: încadrării în dată durabilităţii minimale/dată limită de consum, declarate de producător (jumătate dintre operatorii economici verificaţi comercializau produse de cofetărie, de patiserie sau preparate din carne cu termen de valabilitate depăşit); calităţii produselor din carne oferite spre consum verificate direct şi prin analize de laborator (au fost prelevate 2 sortimente de preparate din carne şi transmise spre analiză Laboratorului Larex Galaţi. Dintre acestea, un sortiment a fost declarat neconform cu legislaţia în vigoare, constatându-se că valoarea determinată pentru proteină (10,71%) este mai mică cu 28,6% faţă de valoarea inscripţionată pe eticheta produsului (15%) şi valoarea determinată pentru grăsime (8,64%) este mai mică cu 29,2% faţă de valoarea inscripţionată pe eticheta produsului (12,2%). De asemenea, 3 vânzători din mediul rural comercializau carne de pasăre congelată (pulpe, aripi) care prezentau arsuri de congelare pe aproximativ 90% din suprafaţă, unele dintre aceste produse fiind incomplet curăţate, având resturi de pene); respectarea temperaturilor de păstrare şi expunere, impuse sau declarate (doi operatori economici aveau depozitate preparate din carne la temperatura mediului ambiant, deşi pe eticheta produsului era indicată o temperatura de maxim 80 C).
- Modul de respectare a prevederilor legale privind informarea consumatorilor: Aproximativ 30% dintre magazinele verificate aveau expuse la comercializare în vrac diverse produse pentru care nu informau consumatorii cu privire la termenul de valabilitate precum şi la substanţele alergene componente; 15 dintre operatorii economici verificaţi aveau la comercializare produse care nu erau însoţite de nici un element de identificare din care să rezulte dată durabilităţii minimale, ingredientele, condiţii de depozitare, etc.
- Modul de desfăşurare a promoţiilor: Au fost verificate promoţiile la magazine şi hypermarketurile de pe rază judeţului Galaţi şi s-a constatat că unii dintre aceştia utilizează practici comerciale incorecte. De exemplu, existau afişate promoţii de tipul ”2 la preţ de 1” sau “oferte”, la diferite articole expuse la comercializare (produse alimentare, produse de curăţenie) care s-au dovedit a fi înşelătoare. De asemenea, unele magazine comercializau diferite produse alimentare şi nealimentare (ex: paste, conserve de peste, material de curăţenie, detergent, etc.) declarate că fiind “Nr. 1” în lume, în Europa sau în România fără că această sintagmă să poată fi dovedită prin documente justificative.
Pentru cei 53 de operatori economici verificaţi au fost aplicate 7 avertismente şi 46 amenzi contravenţionale în valoare totală de 111.000 lei. S-a dispus măsură opririi definitive de la comercializare a 123,75 kg alimente în valoare totală de 2.523 lei şi oprirea temporară de la comercializare a 256 kg în valoare totală de 3.250 lei.
Jucării comercializate fără marcajul de conformitate CE (Conformitate Europeană)
În ceea ce priveşte comercializarea produselor nealimentare, au fost verificaţi 12 operatori economici ce comercializau jucării la toţi dintre aceştia constatându-se abateri. Procentual, 45% dintre jucăriile controlate au prezentat abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor. Controlul a urmărit, în principal, următoarele:
- Denumirea producătorului, firmei sau marca înregistrată (la şase operatori economici verificaţi au fost identificate abateri privind lipsa informaţiilor despre producătorul/importatorul din România sau înscrierea incompletă a acestora).
- Respectarea cerinţelor generale de securitate (nouă operatori economici aveau expuse spre comercializare jucării, importate din China, la care nu sunt respectate în totalitate cerinţele generale de siguranţă, mai ales cele de etichetare, prevăzute de HG 74/2011 cu modificările aduse de HG 1075/2012. Astfel se comercializau diverse jucării import China (figurine, maşinuţe, avioane, păpuşi etc.), acestea prezentând pe etichete traduceri incomplete în limba română ale informaţiilor privind modul de utilizare sau ale avertismentelor generale. Se comercializau şi jucării fără marcajul de conformitate CE).
- Respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor şi combaterea practicilor incorecte (s-au găsit expuse la comercializare jucării cu informaţia «Din promoţia noastră». La verificarea preţurilor, s-a constatat că preţul afişat este singurul preţ care a existat, prin urmare aceste produse nu au avut niciodată alt preţ şi implicit «promoţia» anunţată nu există. De asemenea, 3 magazine aveau preţurile afişate la raft mai mici decât cele de la casă de marcat manifestând astfel un comportament incorrect în relaţia cu consumatorii).
Au fost aplicate 5 avertismente şi 7 amenzi în valoare totală de 28.400 lei. Au fost oprite de la comercializare produse în valoare de 9.277 lei.