22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Canicula din spital, combătută cu ventilatorul de acasă
Canicula din spital, combătută cu ventilatorul de acasă
Medicamente, feşe, seringi... e parte a listei pe care şi-o face fiece gălăţean care e în prag de internare, mai ale la Spitalul de Urgenţă, unde, se ştie, lipsurile sunt mari. Problema e că, pe caniculă, pe această listă trebuie neapărat să îşi treacă şi un ventilator. Respectivul ventilator poate face diferenţa între o internare cât de cât omenească şi una în care a respira e un miracol. Spitalul nu poate pune la dispoziţie decât perdele în geam şi vreo câteva saloane climatizate. Zilele de  caniculă au transformat majoritatea saloanele Spitalului de Urgenţă Galaţi într-o saună, unde pacienţii se luptă cum pot cu cele  peste 30 de grade Celsius. Le suportă mai uşor cei care au ventilatoare de acasă, că spitalul nu are aşa dotări.
”Nu au în spital. Cine are, cum îşi aduce de acasă. Restul, pe lângă ei. Nu e normal aşa ceva, ar trebui să facă ministerul, guvernul, ceva, că nu mai putem. Ziua - cald, noaptea - cald, aşa nu se poate”,spunea Ştefana, una dintre pacientele internate în spital, ştergându-se de zor cu ceaşaful.
”Umblăm şi noi cum putem, care la bustul gol, care cu un maieu, ceva. Am pus draperii în geam, dar degeaba. Aer condiţionat nu au, iar ventilatoare nu avem, noi ce să facem? Suferim de nu mai putem”, spunea şi Nicu Corneanu, un alt pacient al spitalului.
O parte a spitalului este climatizată, în general din sponsorizări aduse de medici. Pe lângă asta, alte cadre medicale şi-au adus ventilatorul sau într-un caz chiar aerul condiţionat de acasă. Este vorba, spre exemplu, de dr. Cornel Marinescu, cel mai apreciat neurochirurg din estul ţării, care a adus de acasă şi un aer condiţionat şi un ventilator şi le-a pus la Veghe, să nu leşine pacienţii şi asistentele de cald. ”E normal să facem toţi ce putem în astfel de situaţii”, a spus doctorul Marinescu. 
Conducerea spitalului vede climatizarea întregului spital ca o problemă imposibil de rezolvat acum. Cine ştie, însă... Cum au obţinut donaţii până acum, de ce nu ar avea noroc şi de acum înainte?
”Galaţiul e oraşul metalului iar de câteva zile gălăţenii internaţi în spital s-au transformat în furnalişti care rezistă şi la peste 30 de grade Celsius. Avem climatizare din donaţii, în rest, care aduce un ventilator de acasă, care nu.... Sunt pacienţi şi în stare gravă, dar alte posibilităţi nu avem. Este un spital costruit pentru zona temperată, iar acum e clar că s-a schimbat clima. În concluzie, bun venit în infern, domnilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa.

Articole înrudite