23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Camera de Conturi Galaţi confirmă: Pierderi uriaşe la Calorgal SA
Camera de Conturi Galaţi confirmă: Pierderi uriaşe la Calorgal SA

O nouă serie de controale la S.C. Calorgal S.A. Galaţi, efectuate de Camera de Conturi Galaţi, a scos la suprafaţă o mulţime de nereguli prin care au fost păgubiţi cetăţenii. De exemplu, în perioada ianuarie-martie 2018 (eşantion verificat), S.C. Calorgal S.A. Galaţi a calculat penalităţi de întârziere la plata de către asociaţiile de locatari/proprietari a contravalorii tarifului de furnizare a energiei termice, în condiţiile în care nu au fost prezentate documente justificative care să ateste data primirii facturilor de către beneficiari, în funcţie de care se stabilea termenul scadent al obligaţiilor de plată.

În plus, în luna ianuarie 2017, S.C. Calorgal S.A. Galaţi a facturat, în mod nelegal, un tarif de furnizare a energiei termice mai mare decât cel aprobat prin hotărârea consiliului local, tarif care trebuia utilizat începând cu data de 01 februarie 2017, fiind astfel stabilite şi încasate necuvenit venituri de la un număr de 3 asociaţii de proprietari selectate pentru verificare. Dintre acestea, doar o singură asociaţie de locatari şi-a făcut dreptate. Prin sentinţa instanţei de judecată, Calorgal a admis cererea depusă de o asociaţie de proprietari privind recalcularea tarifului de livrare a energiei termice şi restituirea sumei de 1.431,06 lei, care a fost pusă în executare silită de către reclamantă, fiind achitată suma de 7.065 lei.

O altă abatere constată de Camera de Conturi Galaţi se referă la faptul că, în perioada decembrie 2016-ianuarie 2019, S.C. Calorgal S.A. Galaţi a plătit, în mod nelegal, suma de 31.400 de lei reprezentând indemnizaţie acordată unui membru în Consiliul de administraţie, în condiţiile acesta a exercitat şi funcţia de director general al societăţii, iar remuneraţia primită pentru această din urmă funcţie reprezintă singura formă de remunerare pentru directorii care îndeplinesc şi calitatea de administratori.

Pierderi uriaşe, an de an

S-a tot vorbit de pierderile înregistrate de Calorgal, atât în perioada când încă mai furniza agent termic în oraş, dar şi după ce sistemul centralizat de încălzire a fost oprit definitiv. Iată că ultimele controale au arătat dimensiunea pierderilor. În perioada 2017-2018, activitatea economică şi financiară a S.C. Calorgal S.A. Galaţi nu a fost rentabilă (profitabilă), fiind înregistrate pierderi atât la data de 31 decembrie 2017, în sumă de 9.742,009 lei, cât şi la data de 31 decembrie 2018, în sumă de 10.556.546 de lei (valoare preliminată întrucât nu au fost depuse situaţiile financiare pe anul 2018), cauza acestora fiind determinată de scăderea volumului de producţie şi a numărului de consumatori, creşterea ponderii cantităţii de pierdere tehnologică, de la 21,79% la 37,4% din producţia livrată beneficiarilor, costuri realizate (477,13 lei/gigacalorie) mai mari decât tariful aprobat (198,62 de lei/gigacalorie) pentru anul 2018. Se menţionează că entitatea, deşi a propus Consiliului Local al Municipiului Galaţi aprobarea noului tarif de distribuţie a energiei termice pe anul 2018 (477,13 lei/gigacalorie), în fapt nu a fost preocupată de obţinerea acordului de principiu al autorităţii deliberative, necesar Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie în vederea emiterii avizului interimar, astfel încât noul tarif nu a mai fost aprobat, se arată în raportul Camerei de Conturi Galaţi.

Măsuri dispuse

Măsurile dispuse şi recomandările formulate de Camera de Conturi Galaţi a vizat ca la societatea Calorgal să se extindă verificările cu privire la modul de facturare a tarifului de furnizare a energiei termice către populaţie aferent lunii ianuarie 2017 (facturi emise începând cu luna februarie 2017) şi procedarea la restituirea (prin plata, compensarea sau recalcularea) a veniturilor încasate necuvenit ca urmare a aplicării unui tarif mai mare decât cel aprobat, în toate cazurile pe care entitatea urmează să le identifice. De asemenea, s-a dispus supunerea spre analiza entităţilor administrative ale S.C. Calorgal S.A. Galaţi a unui raport scris privind situaţia pierderilor înregistrate în perioada 2017-2018, în vederea identificării posibilităţilor de redresare economico-financiară.

O măsură dispusă de auditorii publici se referă la stabilirea întinderii prejudiciului adus bugetului de venituri şi cheltuieli al S.C. Calorgal S.A. Galaţi a indemnizaţiei pentru calitatea de membru în Consiliul de Administraţie (CA), acordată nelegal directorilor care îndeplinesc şi calitatea de administratori şi dispunerea măsurilor legale pentru recuperarea acestuia, inclusiv a beneficiilor legale nerealizate, precum şi stabilirea corectă a remuneraţiei directorului general, care este şi membru al Consiliului de administraţie al S.C. Calorgal S.A. Galaţi, conform prevederilor legale în vigoare. Menţionăm că directorul general al S.C. Calorgal S.A. Galaţi, Marian Alexandru, în 2018, a încasat salarii în cuantum de 93.200 lei, dar şi 14.040 lei de la CA, potrivit declaraţiei sale de avere aferentă anului 2018.


Articole înrudite