23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cad bucăti din Primărie!
Cad bucăti din Primărie!

Imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Primăria municipiului Galaţi, situat pe strada Domnească la nr. 38, a fost inspectat ieri de specialişti, după ce mai multe bucăţi din tencuiala faţadei s-au desprins, căzând pe trotuar. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă, pentru siguranţa pietonilor, administraţia locală a împrejmuit zona, trecătorii fiind dirijaţi, cu ajutorul agenţilor de la Poliţia Locală, să treacă pe trotuarul celălalt. Totodată, trotuarul din faţa Primăriei a fost împrejmuit cu bandă de avertizare, astfel încât pietonii să ocolească zona. Potrivit Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, "de pe faţada clădirii au căzut câteva bucăţi de tencuială, motiv pentru care s-a luat măsura securizării perimetrului, pentru a nu pune în pericol trecătorii. După o evaluare a faţadei clădirii, în care se va stabili care sunt punctele vulnerabile, se va decide ce măsuri trebuie luate. Totodată, a fost sesizată şi  Direcţia de Cultură, întrucât clădrea în care funcţionează Primăria este o clădire-monument istoric".

„Cu o vechime de 104 ani, imobilul situat pe Domnească nr. 38 (cod LMI / Lista Monumentelor Istorice/ GL-II-m-B-03012), era altădată cunoscut sub numele de Grand Hotel. "Este o clădire în stil compozit, cu elemente de decoraţie neoclasice şi baroce. Ca elemente de arhitectură se remarcă doua bowindow-uri, dispuse simetric faţă de intrarea principală şi care sunt bogat decorate, încadrate cu ornamente verticale cu motive geometrice şi florale şi puse în valoare la nivelul streaşinei prin frontoane decorative semicirculare. Intrarea principală este accentuată de prezenţa celor două balcoane de onoare, dispuse la nivelul etajului I şi II, încadrate cu coloane decorative identice cu cele ce încadrează cele două bowindow-uri. Se remarcă, de asemenea, decoraţiunile ancadramentelor ferestrelor de la cele două etaje şi ale cornişei. Faţadele nord şi sud prezintă decoraţiuni realizate după modelele elaborate de arhitecţii locali, care caută să asigure o legătură neutră între faţada principală şi cea secundară, orientată spre str.Logafăt Tăutu", descrie Direcţia pentru Cultură Galaţi, arhitectura clădirii, la capitolul "obiective culturale". 

Grand Hotel a funcţionat până în 1944, când, la 23 august, a folosit ca sediu al administraţiei Partidului Comunist. Din 1990 clădirea a devenit sediul Primăriei Municipiului Galaţi. Totuşi, după apariţia legilor proprietăţii, imobilul a fost revendicat de urmaşii proprietarului de drept, iar în 2010 a fost retrocedat proprietarilor, conform deciziilor judecătoreştu. De atunci, Primăria municipiului Galaţi plăteşte chirie proprietarului, chirie reevaluată în 2013 la 16.000 de euro pe lună.

Din cauză că este chiriaş şi nu proprietar, administraţia locală nu a investit în reabilitarea sau amenajarea sediului din Domnească, întrucât imobilul nu îi aparţine (iar, potrivit legii, Primăria nu poate investi bani publici într-o proprietate care nu este a ei). De altfel, acesta a fost şi motivul invocat, în vara lui 2012, de reprezentanţii Primăriei Galaţi, atunci când li s-au cerut explicaţii pentru lipsa unei rampe pentru accesul în instituţia publică a persoanelor cu dizabilităţi motorii, care se deplasează în scaun cu rotile.

Deşi de refacerea clădirii ar trebui să răspundă proprietarul şi nu chiriaşul, conform contractului de închiriere, Primăria se angajează să se poarte ca bun chiriaş, motiv pentru care administraţia locală va finanţa, cel mai probabil, lucrările de refacere a tencuielii distruse de timp.

Potrivit lui Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, lucrările de refacere a tencuielii vor fi demarate în regim de urgenţă (conform legii 50-1991), având în vedere că desprinderea tencuielii reprezintă un pericol pentru trecători. Totuşi, dacă în momentul refacerii se va constata că tencuiala se desprinde, în mod extins, cu tot cu detaliile arhitectonice,  zona afectată va fi securizată cu plasă de protecţie, aşa cum se procedează în cazul detaliilor arhitectonice de pe clădirile istorice din ţară.   


Articole înrudite