O pacientă diagnosticată cu cancer susţine că a fost refuzată de un medic oncolog pentru luarea în evidenţă la Spitalul de Urgenţă Galaţi, pe motiv că aceasta s-a operat şi a fost tratată la Cluj. Femeia ar trebui ca de acum înainte să facă lunar 10 ore cu trenul la Cluj pentru reţete şi concediul medical.
Acum trei luni, pacienta a aflat că are cancer şi s-a operat în urmă cu aproximativ o lună la Cluj, operaţie care a decurs în condiţii bune. Pe 24 august şi-a depus documentele la registratura Policlinicii Spitalului de Urgenţă din Galaţi pentru a fi luată în evidenţă. Urma ca de aici, unde are şi domiciliul de reşedinţă, să primescă lunar concediul medical, reţete şi diverse trimiteri la examinări oncologice.
Liana Niculeţ: Doctorul mi-a spus că acolo unde am fost operată şi tratată, acolo să mă duc!
A fost programată pe 6 septembrie şi i s-a spus că nu se poate să fie luată în evidenţă şi să se ducă acolo unde a fost operată şi tratată. Femeia a rămas cu un regret, că întâlnirea cu medicul specialist nu a fost înregistrată. „Am fost operată şi tratată la Institutul Oncologic de la Cluj, ulterior după ce am plecat de acolo trebuia să fiu luată în evidenţă la Galaţi, pentru că aici este locul de reşedinţă. Urma să fiu înregistrată într-un fişier al lor pentru emiterea unor hârtii, precum concediul medical, reţete, adeverinţe, diverse, trimiteri la CT-uri... ce mai pot avea nevoie. Dumnealui, domnul doctor, mi-a spus efectiv că nu mă poate lua în evidenţă aici. Acolo unde am fost operată şi tratată, acolo să mă duc să îmi depun dosarul, să mă ia ei în evidenţă, aşa mi-a spus. Asta ar însemna ca lunar să fac zeci de ore pe drum la Cluj, doar pentru un concediu medical, trimiteri sau alte acte. Doctorul atât mi-a spus, că nu mă pot lua în evidenţă, nimic altceva. Nu mi s-a cerut niciun act, nimic în plus. Dosarul meu era complet. După această experienţă m-am simţit umilită, dezamăgită şi vinovată că m-am îmbolnăvit“, povesteşte cu amărăciune, Liana Niculeţ (vezi foto deschidere ↑).
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate: Se va demara o acţiune de control la spital!
În urma mediatizării cazului, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate va derula un control la Spitalul de Urgenţă Galaţi. „Din punct de vedere legal, niciun furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Sănătate nu poate refuza accesul unui asigurat la serviciile medicale. Se va demara o acţiune de control, iar în situaţia în care se constată veridicitatea aspectelor semnalate, unitatea sanitară va fi sancţionată conform prevederilor contractuale“, a precizat George Toderaşc, directorul CJAS Galaţi.
Pentru a evita distanţa până la Cluj, femeia intenţionează să apeleze la Spitalul Oncologic de la Iaşi pentru a fi luată în evidenţă.
Spitalul de Urgenţă Galaţi: Rugăm pacienta să se adreseze medicului oncolog!
Între timp, reprezentanţii Spitalului Judeţean Galaţi o roagă pe pacientă să se adreseze medicului oncolog. „Din ce vă putem comunica, la momentul respectiv, pacienta nu se afla în evidenţa unităţii noastre ca pacient oncologic. Documentele prezentate de pacientă erau complete. Vom analiza în continuare cazul şi rugăm pe această cale ca pacienta să se adreseze medicului oncolog“, a precizat Ionuţ Băneşanu, Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Din păcate, în loc să aibă linişte şi să poată fi puternică pentru a duce la bun sfârşit bătălia începută cu necruţătoarea boală, pacienta este silită să fie astfel tratată într-un sistem care poate dezumaniza.