23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
14.000 de gălăţeni care s-au înghesuit să achite până joia trecută nu mai puţin de 4,1 milioane de lei la puşculiţa municipalităţii, reprezentând taxele şi impozitele locale aferente acestui an, pentru a beneficia de reducerea de 10% vor trebui să se reîntoarcă la Direcţia de Fiscalitate pentru a afla dacă mai au ceva de plătit sau au de primit bani.
Această situaţie a apărut ca urmare a aprobării de către aleşii locali în cadrul şedinţei extraordinare de joi a unei hotărâri de Consiliu Local care prevede scăderi sau majorări ale taxelor şi birurilor locale. După ce în cursul lunii decembrie aleşii locali au aprobat indexarea valorii taxelor şi impozitelor locale cu 3,94%, iar primarul Galaţiului Marius Stan afirma că anul acesta birurile locale nu vor mai fi mărite cu niciun leu, iată că lucrurile s-au schimbat la puţin timp în mod radical. Şi asta după ce actualul guvern Ponta a adoptat un act normativ privitor la taxele şi impozitele locale, care i-a determinat pe aleşii locali să aprobe la rândul lor un proiect de hotărâre legat de cuantumul birurilor locale.
Taxe şi impozite majorate sau reduse
Conform hotărârii de Consiliu Local, impozitul pe teren, impozitul pe remorci, semiremorci şi rulote, impozitul pe mijloacele de transport pe apă, dar şi o serie de taxe precum cea pentru eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare sau pentru certificatul de producător au fost majorate cu 6,29%.   În ceea ce priveşte  impozitul pe mijloacele de transport cu tracţiune mecanică, şi aici este vorba de vehicule înmatriculate, acesta a fost micşorat, în medie, cu 9,18%. Cât despre valoarea amenzilor fiscale şi taxele extrajudiciare de timbru, aceasta a fost majorată cu 16,05%. În ceea ce priveşte persoanele juridice, impozitul pe autovehiculele sau combinaţiile de autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone s-a micşorat cu 3,98 la sută. Ca un element de noutate, agenţii economici vor beneficia de anumite facilităţi la plata impozitelor, şi anume de acordarea unei reduceri de 3% dacă impozitul pe clădiri va fi plătit integral până la data de 31 martie, respectiv o bonificaţie de 10% dacă este plătit până la 31 martie impozitul pe mijloacele de transport. „Consider că e un caz fericit pentru noi, totuşi. Mai ales că în 2010 nu am mărit taxele nici măcar cu inflaţia. Ştiu că în ultima şedinţă de Consiliu Local am promis că nu vom majora decât cu inflaţia, dar nu a fost posibil deoarece Ordonanţa de Guvern ne-a obligat să facem acest lucru. În caz contrar, riscam să nu mai primim niciun ban la buget”, a declarat primarul Marius Stan.
Cât vor fi noile biruri?
Locuitorii din zona Zona A vor plăti un impozit de 67 de lei pentru o cameră, 135 de lei pentru două, 180 de lei pentru trei camere, în timp ce pentru zona B valoarea birurilor este de 65 de lei pentru o cameră, 129 de lei pentru două, 173 de lei pentru trei camere. În ceea ce priveşte zona C, impozitul pentru o cameră este de 62 de lei, 123 de lei pentru două, 165 de lei pentru trei camere şi 197 de lei pentru 4 camere, iar în zona D, impozitul pentru o cameră este de 59 de lei, pentru două este 118 lei, pentru trei camere este de 158 de lei, iar pentru patru camere – 189 de lei.


Articole înrudite