Creşte valul solicitărilor către Ambulanţa gălăţeană fiind înregistrat un nou record al testărilor solicitate de populaţie.
În dispeceratul integrat apelurile vin unele după altele. „Un coleg vă va suna înainte de a veni să vă testeze, în două-trei zile. Testăm şi noaptea, să ştiţi“, sună multe din apelurile care curg în dispeceratul integrat.
S-au adus echipaje din turele libere şi se pune şi problema concendiilor. „Serviciul de Ambulanţă Judeţean Galaţi este suprasolicitat cu apeluri pe 112, pentru urgenţele obişnuite, dar s-a dublat numărul solicitărilor pentru testare în vederea depistării COVID-19. În ultimele 24 de ore, timp în care am înregistrat aproape 200 de astfel de solicitări, am depăşit recordul din valul patru al pandemiei. De aceea, pentru a putea face faţă, am mobilizat echipajele aflate în turele libere. Am adus patru echipaje de acasă, întrucât aveam deja o listă de aşteptare care se întindea deja pe două-trei zile. Îi rugăm pe gălăţeni să înţeleagă că serviciile noastre sunt suprasolicitate cu cazuri de urgenţe medicale obişnuite, dar şi cu cazuri de pacienţi COVID-19, iar testările nu pot fi astfel o prioritate maximă. Există şi alternative, pentru testare, există medicii de familie, care şi ei pot face testări“, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul medical SAJ Galaţi.
Oamenii sunt obosiţi, dar ştiu că deocamdată nu există alternativă. „Noi, ca echipaj, facem 40 de recoltări pe tură, într-un interval de opt ore. Depăşim însă cu multe ore programul normal de muncă. Venim şi din libere, pentru a încerca să acoperim cazurile grave. Sunt mult mai multe solicitări decât în valul patru“, a spus Ramona Ionaşcu, medic SAJ Galaţi.
Se pune acum şi problema concediilor. „Suntem foarte solicitaţi, la ora actuală. O parte din personal este chemat din timpul liber, de acasă, pentru a face faţă. Se pune chiar problema dacă ne vom mai putea lua concedii, în această perioadă dificilă“, zicea şi ambulanţierul Romeo Nechita, SAJ Galaţi.
La momentul acesta însă, din păcate, nu există mare adresabilitate către medicii de familie. „Din păcate, oamenii nu sunt în cunoştinţă de cauză că, în momentul de faţă, testarea rapidă pentru COVID-19 se poate face şi la cabinetele medicilor de familie. Noi am încercat să mediatizăm oamenilor de pe lista proprie acest asspect. Important este că toate persoanele care ştiu că au simptomatologie de răceală sau care ştiu că au intrat în contact cu o persoană depistată COVID-19 să se prezinte la un centru autorizat pentru a fi testate, astfel încât să încetinim această avalanşă de noi îmbolnăviri şi să punem capăt pandemiei“, a spus medicul de familie Valentin Boldea.
În sprijinul celor de la Ambulanţă au venit şi pompierii. „Pe fondul creşterii solicitărilor pentru testare, am detaşat echipaje în sprijinul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, pentru a merge cu echipa de testare, un echipaj pentru a merge cu echipa de vaccinare la persoane care nu se pot deplasa, precum şi cu mijloace de transport, pentru aducerea testelor la DSP Galaţi şi de la DSP către Inspectoratul Şcolar Galaţi“, a precizat Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
Citeşte şi Galaţi: Incidenţă de peste 10/1000 în municipiu; sute de noi infectări în judeţ