A fost inaugurată o nouă cantină la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi
O nouă cantină pentru studenţii Universităţii Dunărea de Jos din galaţi, dar şi pentru cadrele didactice, s-a deschis de astăzi, 6 februarie 2023, situată în corpul J din Campusul Ştiinţei, în apropierea Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.
Noua cantină are o capacitate de 180 de locuri şi este o clădire eficientă energetic.
”Este o clădire class A ca eficienţă energetică, este izolată, are propriul sistem de răcire şi recuperare de căldura, aşa că nu ne temem că suprafaţa de 400 mp va reprezenta un efort suplimentar. În acest moment avem personal suficient pentru toate cantinele. Preţul de bază, cel mai jos este pentru studenţi, care au 30 % reduceri. De exemplu, un meniu cu 2 feluri bune ajunge între 12 şi 15 lei, dar studenţii plătesc cu 30 la sută mai puţin din această sumă“, a precizat Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi.
Noua cantină o înlocuieşte vechea cantină din zonă, care avea doar câteva zeci de locuri. Este un ajutor pentru studenţii care nu mai sunt nevoiţi, de acum, să parcurgă drumul la cantina veche din zona căminelor şi apoi la cursuri, ci pot mânca exact alături de zona unde au ore. Este deschisă pentru studenţi, cadre didactice dar şi terţe persoane.
Preţurile sunt mici, un meniu complet cu două feluri şi desert costă între 12 şi 15 lei pentru terţe persoane, studenţii plătesc cu 30 la sută mai puţin din acest preţ, iar cadrele didactice cu 20 la sută mai puţin.
Toată investiţia s-a ridicat la circa un 1,5 milioane lei, fonduri proprii ale universităţii gălăţene
Prezent la ceremonie, Înalt Preasfiinţia Sa, Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit o slujbă de sfinţire a clădirii, care va purta numele Sfântului Apostol Andrei, şi a oferit în dar o icoană a Maicii Domnului, pictată de studenţii de la specializarea Artă Sacră din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie.
„Particip la una dintre cele mai pline de bucurii acţiuni, inaugurarea acestei cantine, un gest umanitar şi umanizator, un model pentru alte instituţii. Fie ca pâinea împărţită aici să fie o bucurie a filantropiei şi fie ca toţi ce lucrează aici şi se hrănesc omeneşte şi sufleteşte în acest Campus să fie binecuvântaţi”, a spus Chiriarhul Dunării de Jos la finalul cuvântului de suflet.
„Împlinim o promisiune făcută acum trei ani, la preluarea mandatului, pe care am dus-o la bun sfârşit şi ne bucurăm pentru asta. Este o cantină modernă, cu o capacitate de 180 de locuri, aflată într-un imobil renovat total, practic, cel mai bine izolat termic imobil din Galaţi, la acest moment, având un sistem propriu de răcire şi încălzire, cu recuperare de căldură. Cine nu lasă ceva în urmă: o casă, un copac, un copil, riscă să treacă prin viaţă degeaba! Mulţumim celor din comunitatea academică, personalului Cămine-Cantine, mulţumim Arhiepiscopiei şi autorităţilor locale şi judeţene pentru ajutorul permanent oferit. Trebuie să lucrăm împreună şi să facem ca lucrurile să meargă la Dunărea de Jos!”, a declarat prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.
„Această comunitate înfloreşte, dovadă a bunei colaborări între Consiliul Judeţului, Arhiepiscopia Dunării de Jos din Galaţi, Prefectura Galaţiului, Universitate şi Primărie. De unul singur nu se poate face nimic! Vă felicit! Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este un ambasador al oraşului, al judeţului. În toate colţurile lumii este câte un student care a terminat o facultate la UDJG”, a precizat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, prezent la inaugurare.
„Suntem singura Universitate din România care a reuşit să păstreze preţul unui meniu pentru prânz la nivelul lui 2019, în condiţiile în care preţurile la alimente au crescut cu 50-75% faţă de 2022”, a explicat Rectorul Georgescu.
La împlinirea a 75 de ani de învăţământ academic la Dunărea de Jos, UDJG va mai inaugura în 2023 noua Bibliotecă universitară, o staţie ITP pentru practica studenţilor de la Inginerie, laboratoarele şi nava REXDAN, noul cămin şi o hală de microproducţie..