A fost desemnat proiectantul şi constructorul centurii ocolitoare a Galaţiului Recomandat

Miercuri, 05 Iunie 2019 14:57
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galați, Costel Fotea, a semnat miercuri, 05 iunie 2019, contractul pentru proiectarea şi execuţia variantei ocolitoare a municipiului Galaţi.

Licitaţia a fost câştigată de Asocierea S.C. Aqua Parc S.R.L. (Roznov, jud. Neamţ) (Lider) & S.C. Mavgo Holding S.R.L. Com. Tasca, jud. Neamţ (Asociat 1) & Hydrostroy AD Soa, Bulgaria (Asociat 2) & S.C. Ideal Windows S.R.L. Sat Costi, com. Vânători, jud. Galaţi (Asociat 3) & S.C. SPC Elite Consulting S.R.L. Iaşi (Asociat 4) având ca subcontractori Electrofor S.R.L. Oradea (subcontractor 0.1%), Marsano S.R.L. Galaţi (subcontractor 0.3%), Danias S.R.L. Galaţi (subcontractor 0.1%), Adonica Consulting S.R.L. Galaţi (subcontractor 0.1%), Cipsor Construct S.R.L. Galaţi (subcontractor 32.08%), Loial Impex S.R.L. Suceava (subcontractor 1.38%). 

Contractul a fost câştigat cu o ofertă de 113.285.253 de lei inclusiv TVA.

Aşa cum a relatat cotidianul nostru în articolul ”Patru oferte depuse pentru construirea Centurii Galaţiului”, la licitaţie s-au înregistrat patru oferte de participare din partea a trei asocieri de firme, dar şi un ofertant unic (Implenia Baugesellschaft m.b.H. Austria), dar ofertanta cea mai bună a fost cea a asocierii de mai sus.

fotea

"Avem contract de finanţare, avem proiectant şi constructori, astfel că în cel mai scurt timp vom da ordinul de începere a lucrărilor de extindere şi modernizare a Drumului de Centură. În primă fază, timp de cinci luni se va realiza proiectul tehnic, inclusiv pentru podul hobanat. Ulterior, proiectul tehnic trebuie aprobat într-o şedinţă a Consiliului Judeţean Galaţi, după care vor demara la propriu lucrările. Cel mai probabil, în prima etapă se va lucra la podul hobanat, care va avea o lungime de aproape 500 de metri şi va scurta distanţa actuală a variantei ocolitoare a municipiului Galaţi cu aproximativ 2 kilometri. Trebuie precizat că lucrăm la procedurile pentru desemnarea unui expert care va realiza evaluarea finală a terenurilor şi clădirilor care vor fi expropriate. Lucrările la Drumul de Centură se vor desfăşura etapizat, fără a întrerupe total circulaţia. Vor fi însă momente de scurtă durată când traficul se va desfăşura pe o singură bandă de circulaţie", a declarat preşedintele CJ, Costel Fotea.

Proiectul "Extindere şi modernizare variantă ocolitoare a municipiului Galaţi", este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 cu o valoare de 30 milioane de euro şi a fost semnat, la Galaţi, de ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, pe data de 28 februarie 2019 - AICI - .

Încep evaluările pentru expropieri

CJ Galaţi a aprobat, încă din 2017, indicatorii tehnico-economici şi declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes judeţean “Extindere şi modernizare variantă ocolitoare a municipiului Galaţi”. Prin hotărârea Consiliului Judeţean Galaţi au fost stabilite şi sumele ce vor fi acordate cu titlu de despăgubiri, care urmează să fie alocate din bugetul judeţului Galaţi. Banii vor fi consemnaţi într-un cont bancar deschis pe numele judeţului Galaţi, la dispoziţia proprietarilor de imobile. Termenul în care sumele vor fi consemnate în contul bancar deschis pe numele judeţului Galaţi se va stabili de către Cj Galaţi, prin hotărâre, în termen de 90 de zile de la data semnării contractului de finanţare.

Lista imobilelor afectate de coridoarele de expropriere, identificate şi vizate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi cuprinde 55 de exproprieri, cu suprafeţele de teren şi sumele aferente. Însă abia acum începe evaluarea imobilelor, Costel Fotea explicând că sumele pentru exproprieri urmează a fi abia acum stabilite, în urma expertizelor ce vor urma. ”Până acum am avut o evaluare la ochi, acum evaluatorul va intra în curţile oamenilor şi va vedea dacă locuinţa este din paiantă, cărămidă sau piatră, avem şi agenţi economici ce urmează a fi expropriaţi, sunt 3 benzinării pe coridorul de expropriere”, a explicat Coste Fotea, care a precizat că suma eligibilă pentru exproprieri se ridică la 10% din valoarea totală a proiectului, deci poate ajunge până la 3 milioane de euro.

Nici Primăria municipiului Galaţi nu a stat degeaba şi a notificat 264 de persoane care deţin contracte de concesiune a terenurilor cu destinaţie de grădini şi garaje cu amplasamentul din zona Talcioc, până la Depozite pentru a elibera terenurile, majoritatea celor notificaţi conformându-se deja.

Modernizarea şi extinderea centurii va avea următoarea rută: intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, cu ieşire în b-dul Coşbuc, apoi va continua pe străzile Al. Măcelaru şi Traian, sensul giratoriu, continunând pe str. Macului, str. Tunelului cu ieşire în DN 2B spre Giurguleşti.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu