20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul Dezvoltării şi preşedintele CJ Galaţi au semnat contractul de finanţare pentru modernizarea Drumului de Centură
Ministrul Dezvoltării şi preşedintele CJ Galaţi au semnat contractul de finanţare pentru modernizarea Drumului de Centură

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a semnat joi, 28 februarie 2019, patru contracte de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere judeţene, în valoare de 275 de milioane de lei, printre care şi cel al proiectului de extindere a variantei ocolitoare a municipiului Galaţi. La eveniment au participat vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, dar şi primarul Ionuţ Pucheanu, europarlamentarul şi preşedintele judeţenei PSD Galaţi, Dan Nica, şi deputatul Florin Popa. "Am semnat astăzi cel mai aşteptat contract de finanţare, cel pentru modernizarea Drumului de Centură, pentru care vom primi din fonduri europene 29 de milioane de euro. Este dovada că acest proiect extrem de important pentru judeţul Galaţi se va realiza. Tot astăzi, împreună cu viceprim-ministrului Daniel Suciu, am mai semnat încă trei contracte pentru reabilitarea şi modernizarea a 77 de km de drum judeţean. În total, astăzi am semnat pentru judeţul Galaţi contracte de 60 de milioane de euro", a spus Costel Fotea.

gasca pod

77 km de drum judeţean vor fi reabilitaţi cu fonduri europene

Cele patru proiecte semnate sunt: Extindere şi modernizare variantă ocolitoare a municipiului Galaţi - valoare totală 135.196.480 de lei; DJ 251 A Corod - Blânzi - Fundeanu - Drăguşeni - valoare totală 39.966.966 de lei (Lucrările de reabilitare şi modernizare se vor desfăşura pe 16 km); DJ 255 Pechea - Rediu - Cuca - Fîrţăneşti - Măstăcani - valoare totală 66.734.563 de lei (Lucrările de reabilitare şi modernizare se vor desfăşura pe 34,61 km); DJ 254 Iveşti - Călmăţui - Griviţa - Costache Negri - valoarea totală 33.796.055 de lei (Lucrările de reabilitare şi modernizare se vor desfăşura pe 15,4 km). "Mai bine de jumătate din valoarea apelului de finanţare SUERD, pe componenta infrastructură rutieră va fi investită în drumurile judeţene ale Galaţiului. Acest apel de proiecte are o valoare de 700 de milioane de lei, iar astăzi am semnat contracte în valoare de 275 de milioane de lei şi mai avem două proiecte declarate eligibile de peste 100 de milioane de lei", a mai spus Costel Fotea, care a menţionat că pe apelurile naţionale de finanţare SUERD au fost eligibile doar 12 judeţe.
"De aceste proiecte, îndelung aşteptate de gălăţeni, vor beneficia atât cei peste 355.000 de localnici din zonă, cât şi participanţii la trafic, turiştii, agenţii economici şi transportatorii. Cunoaştem cu toţii beneficiile realizării unor astfel de obiective, care răspund nevoilor de bază ale populaţiei şi de aceea vreau să vă asigur că priorităţile oamenilor vor fi întotdeauna priorităţile Guvernului României", a declarat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu pentru care acestea sunt primele contracte de finanţare semnate de la preluarea portofoliului Ministerului Dezvoltării, în urmă cu o săptămână.

01Centura2

84 de proiecte finanţate prin POR se află în derulare în judeţul Galaţi

Până în prezent, în judeţul Galaţi, sunt în diverse stadii de implementare 84 proiecte cu finanţare prin Programul Operaţional Regional, în valoare de aproximativ 1,6 milioane lei, care vizează reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport, creşterea eficienţei energetice, conservarea patrimoniului istoric, extinderea şi modernizarea unităţilor medicale/asigurarea accesului la servicii de sănătate, reabilitarea unităţilor de învăţământ, modernizarea sistemului de iluminat public. Judeţul Galaţi beneficiază şi de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, prin intermediul căruia au fost finalizate 54 de obiective, iar alte 148 (în valoare totală de aproape 700 de milioane de lei) sunt în diverse stadii de implementare.

În ceea ce priveşte proiectul de modernizare a Centurii Galaţiului, durata prestării serviciilor de proiectare este de 150 de zile calendaristice (grafic februarie 2019 - iunie 2019) de la predarea amplasamentului, iar pentru execuţia lucrărilor nu se va depăşi termenul de 30 iunie 2021 (grafic iunie 2019 - iunie 2021), astfel că durata contractului va fi de 29 de luni. De asemenea, surpriza acestui proiect este construirea podului hobanat (suspendat), care, potrivit preşedintelui CJ Galaţi, reuşeşte să rezolve mai multe probleme. "Una dintre cele mai importante probleme este că nu mai intră traficul greu în oraş, astfel că va fi direct, se reduce distanţa centurii ocolitoare cu 2,4 kilometri - iarăşi, un avantaj foarte mare pentru cei care vor circula pe centură. În afară de faptul că ea va fi la patru benzi şi traficul fluidizat, va fi şi o distanţă mai mică pe care o vor parcurge”, declara Costel Fotea, la prezentarea proiectului. Modernizarea şi extinderea centurii va avea următoarea rută: intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, cu ieşire în b-dul Coşbuc, apoi va continua pe străzile Al. Măcelaru şi Traian, sensul giratoriu, continunând pe str. Macului, str. Tunelului cu ieşire în DN 2B spre Giurguleşti.

Citeşte pe aceeaşi temă şi:

- Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea: "În maxim două-trei săptămâni se va semna contractul de finanţare pentru Centura Galaţiului"

- Patru oferte depuse pentru construirea Centurii Galaţiului

- Se caută constructor pentru Centura Galaţiului


Articole înrudite