26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
9 foşti parlamentari gălăţeni îşi revendică pensiile speciale în instanţă
9 foşti parlamentari gălăţeni îşi revendică pensiile speciale în instanţă

Pensiile speciale pe care le încasau foştii parlamentari au fost desfiinţate în luna februarie 2021 prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea dispoziţiilor legale privind acordarea pensiilor speciale parlamentarilor cu 357 voturi pentru, zero voturi împotrivă şi zero abţineri, iar 30 de parlamentari nu au votat. UDMR a fost singurul partid care nu a susţinut proiectul şi nu a votat.

Imediat după această decizie, Asociaţia Foştilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pe motiv că legea de abrogare ar fi fost „discriminatorie“: magistraţii, care aplică legea, primesc o astfel de pensie, în timp ce parlamentarii, care „creează legea“ nu beneficiază de acest drept, însă Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări.

Ca urmare, 122 de foşti parlamentari au dat în judecată Camera Deputaţilor, Senatul şi secretariatele acestora şi au solicitat anularea actului şi repunerea în plată a pensiilor speciale. Din cei 122 de foşti parlamentari care încearcă să-şi recupereze pensiile speciale în instanţă se numără şi 9 foşti parlamentari gălăţeni. Este vorba despre Eugen Durbacă (PC/ALDE/PPU-SL), Florin Popa (PSD), Lucreţia Roşca (PSD), Gheorghe Saghian (PSD), Nicolae Dobrovici Bacalbaşa (PSD), Emil Strungă (PNL), Mircea Nicu Toader (PDL/PNL), Victor Paul Dobre (PNL) şi Levente Csaba Szekely (UDMR). Toţi cei 9 foşti parlamentari sunt reprezentaţi în instanţă de Societatea de Avocaţi Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners.

Conform unei situaţii de la începutul lui 2021 prezentate de G4Media.ro, Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Pensiile speciale ale deputaţilor, calculate în funcţie de numărul de luni de mandat/mandate, variau între 2.131 de lei şi 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 de lei şi 14.930 de lei brut. Aceste sume se adăugau la pensia cuvenită conform contribuţiei postului ocupat în afara activităţii politice.


Articole înrudite