21 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
75% dintre unităţile şcolare au autorizaţie sanitară, restul încă aşteaptă
75% dintre unităţile şcolare au autorizaţie sanitară, restul încă aşteaptă

Mai este un pic şi sună clopoţelul, dar în scriptele Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi apar neautorizate sanitar circa 25% dintre unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi. Este vorba, în general, pentru mediul urban, de eternele grădiniţe de la parter de bloc, care nu respectă condiţiile igienico-sanitare şi nici pe cele de circuite şi cubaj al aerului, dar şi de alte unităţi de învăţământ unde mobilierul e vechi, şcoala e în reabilitare sau condiţiile sunt improprii. Astfel, din cele 440 de unităţi de învăţământ luate în evidenţă de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, doar 334 au autorizaţie, în timp ce celelalte încă mai aşteaptă o vizită a inspectorilor sanitari sau chiar nu au nicio şansă de autorizare deoarece sunt în reabilitare.
„În mediul urban, din cele 68 de grădiniţe aflate în evidenţele noastre, doar 53 sunt autorizate, în timp ce restul de 15 nu sunt autorizate. În ceea ce priveşte grădiniţele, cea mai frecventă cauză de neautorizare este amplasarea acestora la parter de bloc şi în locaţii improprii, unde nu există cubajul necesar de aer pentru 10-15 copii şi nici iluminatul natural sau circuitele corespunzătoare. În ceea ce priveşte şcolile din mediul urban, aici, din cele 40 de unităţi din oraşele judeţului, 38 sunt autorizate şi doar două neautorizate. Toate liceele din mediul urban, 29 ca număr, sunt autorizate şi la fel şi toate şcolile speciale, în număr de patru. În mediul urban mai există şi unităţi de învăţământ trecute la capitolul «altele», iar aici este vorba de cluburi sportive şcolare şi cluburi de petrecere a timpului liber şi divertisment educativ pentru copii. Aici există, în mediul urban, patru astfel de unităţi, din care doar una, aflată în curs de reabilitare, este neautorizată”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
La ţară situaţia este mai gravă în ceea ce priveşte procentul de neautorizare. Din cele 160 de grădiniţe din mediul rural, 61 sunt neautorizate, în timp ce din cele 130 de şcoli de la ţară doar 27 sunt neautorizate. Ca şi în mediul urban, şi toate liceele din mediul rural, este vorba de cinci, sunt autorizate. „Principalele cauze de neautorizare a unităţilor sanitare în mediul rural sunt funcţionarea unităţilor de învăţământ în localuri improprii, degradate, şi, în unele cazuri, şi lipsite de apă curentă. Autorizarea a fost respinsă şi după ce probele de apă din anumite unităţi de învăţământ au ieşit necorespunzătoare. Grupurile sanitare degradate, nedodate insuficient sau chiar lipsa grupurilor sanitare proprii în unele cazuri au fost tot motive de neautorizare”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.


Articole înrudite