23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tobă de casă ca la bunica (REŢETĂ)
Tobă de casă ca la bunica (REŢETĂ)

INGREDIENTE:
1 ureche de porc şi 1 picior de porc
2 rinichi de porc
1 limbă de porc
250 g muşchi de porc
500 g pulpă de porc
1 inima de porc
150 g slănină împănată cu carne
6 căţei mari usturoi zdrobiţi/pisaţi
1 stomac de porc
1 lingură rasă de sare la fiert + 1/2 linguriţă sare pentru carnea tocată
1/2 linguriţă piper proaspăt măcinat + 1 linguriţă boabe de piper
piper boabe
2 foi de dafin

PREPARARE:
Mi-am pregătit toate ingredientele la îndemână. Am pârlit piciorul şi urechea şi le-am clătit cu apă rece. Limba se fierbe cu membrana, această o voi scoate foarte uşor imediat după ce am orit focul.
Am pus la fiert toată gama de organe şi cărnuri (cu excepţia rinichilor) pe care am înşirat-o la ingrediente, adăugând 1 linguriţă boabe de piper, 1 lingură sare, 3 căţei de usturoi zdrobiţi şi foi de dafin. Le-am fiert cam 1 oră, din momentul în care au dat în primul clocot. Rinichii se vor fierbe separat, pentru a nu tulbura apa, dar şi pentru că au timp de fierbere mai mic.
După ce s-au fiert rinichii de porc şi cărnurile, le-am scos din apă şi le-am lăsat să se răcească. NU ARUNC ZEAMA!
Încep în primul rând curăţatul limbii de porc cât este fierbinte şi se îndepărtează uşor membrana. Ştiu, frige, dar rezist! Am avut grijă să curăţ carnea de pe oasele de pe picior, fără să ajungă în castronul cu carne oase mari sau mici.
Am tocat totul în cuburi de mărime mică spre medie (1.5-2 cm) şi în cuburi mai mari (3-4 cm). Am condimentat cu sare şi piper măcinat. Am pus 3 căţei de usturoi pisaţi în zeama în care au fiert cărnurile, am amestecat bine, apoi am strecurat-o şi am turnat 3-4 polonice de zeamă peste carne.
Am umplut stomacul cu această compoziţie, am cusut deschizătura, apoi am fiert toba încă 30-40 de minute. Dacă vă este teamă că se rupe cusătura puteţi lega gaura cu sfoară făcând un nod strâns, dublu.
Înţepam din când în când cu un ac toba, în partea de sus, pentru a nu se crea presiune, ceea ce va duce la ruperea stomacului - dar faceţi acest lucru cu grijă, să nu iasă zeama din tobă.
PONT: Puteţi pune toba la fiert într-un dres nou, aşa cum se procedează cu ouăle de paşte, pentru a evita spargerea acesteia.
După ce s-a fiert, am scos-o din oală şi am pus-o pe un fund de lemn curat fără mirosuri împrumutate de la alte mâncăruri (mă gândesc la fundurile pe care s-a tocat ceapă sau s-a curăţat peşte).
Peste toba de porc se pune alt fund de lemn şi o greutate. Va sta aşa peste noapte la rece, cu greutatea pe ea.
Ştiu, pare treabă migăloasă şi consumatoare de timp, dar merită!!!
Toba de casă este tare bună! O puteţi mânca cu muştar sau hrean proaspăt ras amestecat cu puţin oţet şi smântână.

POFTĂ BUNĂ!


Articole înrudite