22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Supliment alimentar la îndemâna oricui care reduce agresivitatea cu până la 28%
Supliment alimentar la îndemâna oricui care reduce agresivitatea cu până la 28%

Dacă vrei să îţi păstrezi calmul şi să îţi gestionezi mai bine furia, poţi încearca suplimentul alimentar care reduce agresivitatea. Acizii graşi omega-3, disponibili sub formă de suplimente alimentare prin capsule de ulei de peşte, despre care se consideră că ajută la starea de bine mintală şi fizică, ar putea, de asemenea, reduce agresivitatea, conform unui nou studiu.
Aceste descoperiri nu sunt fără precedent: omega-3 a fost anterior asociat cu prevenirea schizofreniei, în timp ce agresivitatea şi comportamentul antisocial se crede că ar putea deriva, parţial, dintr-o lipsă de nutriţie. Ceea ce mâncăm poate influenţa chimia creierului nostru.
Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania (SUA) au continuat studiile anterioare mai mici privind efectele suplimentării cu omega-3 asupra agresivităţii. Meta-analiza lor a avut în vedere 29 de studii controlate randomizate, cu un total de 3.918 participanţi.

Suplimentul alimentar care reduce agresivitatea: omega-3

În toate studiile, s-a găsit un efect modest dar notabil pe termen scurt despre suplimentul alimentar care reduce agresivitatea: o reducere de până la 28% a agresivităţii pe diverse variabile (inclusiv vârsta, sexul, diagnosticul medical şi durata şi doza tratamentului).
„Cred că a venit timpul să implementăm suplimentarea cu omega-3 pentru a reduce agresivitatea, indiferent dacă mediul este comunitatea, clinica sau sistemul de justiţie penală”, spune neurocriminologul Adrian Raine.
Studiile incluse în cercetare, realizate între 1996 şi 2024, au avut o durată medie de 16 săptămâni. Acestea au acoperit o varietate de demografii, de la copii cu vârsta de 16 ani şi mai mici până la persoane în vârstă de 50-60 de ani.
Mai mult, reducerile agresivităţii au inclus atât agresivitatea reactivă (ca răspuns la provocare), cât şi agresivitatea proactivă (comportament planificat în avans). Înainte de acest studiu, nu era clar dacă omega-3 ar putea influenţa aceste tipuri diferite de agresivitate, scrie Science Alert.
Deşi vor fi necesare studii mai mari pe perioade mai lungi de timp pentru a stabili mai bine această relaţie, aceasta se adaugă la înţelegerea noastră despre modul în care pastilele de ulei de peşte şi omega-3 din ele ar putea fi benefice pentru creier.
„Cel puţin, părinţii care caută tratament pentru un copil agresiv ar trebui să ştie că, pe lângă orice alt tratament pe care îl primeşte copilul lor, o porţie sau două de peşte în plus pe săptămână ar putea ajuta”, spune Raine.
Cercetătorii cred că ceva din modul în care omega-3 reduce inflamaţia şi menţine procesele vitale ale creierului în funcţiune ar putea ajuta la reglarea agresivităţii. Încă există multe întrebări fără răspuns, dar echipa sugerează că există suficiente dovezi pentru a investiga acest aspect mai departe.
Adăugând şi studiile care arată că medicamentele derivate din ulei de peşte pot ajuta la reducerea riscului de atacuri de cord fatale, accidente vasculare cerebrale şi alte probleme de sănătate a inimii, se pare că există multe avantaje în adăugarea de omega-3 în dietă.
„Omega-3 nu este un leac magic care va rezolva complet problema violenţei în societate. Dar poate ajuta? Pe baza acestor descoperiri, credem ferm că poate şi ar trebui să acţionăm în baza noilor cunoştinţe pe care le avem”, spune Raine.
Cercetarea a fost publicată în revista Aggression and Violent Behavior.


Articole înrudite