Sunt relativ puţine medicamentele care se pot lăuda cu proprietăţile de revigorare sau remediere ale pătrunjelului. Un miracol al naturii, care nu ar trebui să lipsească din nici o mâncare.
Dimineaţa, când foloseşti peria de dinţi şi observi sângerarea gingiilor, le poţi revitaliza frecându-le cu frunze mărunţite de pătrunjel timp de o săptămână.
Dacă eşti un mare consumator de preparate din carne, formează-ţi un obicei şi adăugă, cel puţin de trei ori pe săptămână, o salată de pătrunjel, care va împiedica depunerea colesterolului pe artere, lăsându-le curate şi flexibile.
Toată lumea ştie cum acţionează mirosul pătrunjelului, este calmant şi are acţiunea unui ulei volatil. Consumul de pătrunjel proaspăt, în salată, adăugat la mâncare pe post de ornament, dar şi pentru consum, ţine sub control tensiunea arterială, fiind un bun stabilizator natural.
După un consum mare de alcool, dacă mesteci una-două legături de pătrunjel, sistemul tău nervos va fi mai puţin afectat de alcool, iar protecţia ficatului va fi mult mai bună, pătrunjelul ajutând la eliminarea alcoolului din sânge mult mai rapid. Dacă după o ţigară ai mesteca frunze de pătrunjel, efectele gudronului s-ar micşora, iar bolile aparatului respirator ar fi ţinute la distanţă, iar pe termen lung te pot ajuta chiar să te laşi de fumat.
Rădăcina pătrunjelului, odată ajunsă în organism, este un reparator al ficatului, un foarte bun stimulent pentru rinichi şi pentru reţinerile de apă. Frunzele şi tulpinile de pătrunjel, din care se face ceai, ajută la eliminarea pietrelor care se fac la rinichi sau în ficat.
Sucul făcut din frunze de pătrunjel - o legătură de frunze mixate cu un pahar de apă, strecurate sau filtrate şi băut după ce a stat jumătate de oră la rece în frigider - va avea un efect reconfortant şi revitalizant. Pătrunjelul este foarte aromat, motiv pentru care sucul de pătrunjel este de preferat a se bea în reprize mici, câte o lingură înainte de masă sau diluat în suc de morcov sau în apă. O doză mai mare de o lingură de suc proaspăt, luată singură, poate crea deranjamente puternice la sistemul digestiv.
Sunt momente când, după o zi de muncă, privindu-ţi picioarele, le vezi foarte umflate. Ceaiul şi sucul de pătrunjel au efectul medicamentelor care se dau pentru reţinerea apei în organism (de obicei furosemid). O cură de ceai de pătrunjel sau de suc va face ca această problemă să dispară până la rezolvarea situaţiei.
Câteva frunze de pătrunjel, mestecate înainte de masă, aduc pofta de mâncare, iar mestecate după masă… dezinfectează şi readuc o respiraţie proaspătă. Respiraţia urât mirositoare permanentă este o problemă majoră de disconfort personal, dar trebuie spus că de cele mai multe ori este o neglijenţă persistentă. Pătrunjelul, prin vitaminele şi minerale pe care le conţine, este de un real ajutor şi celor care au stări permanente de greaţă.
Bolile şi viruşii acţionează atunci când sistemul imunitar este slăbit sau se află sub parametri medicali declaraţi în limite admise. O salată de pătrunjel - cu un pic de lămâie, unul, doi căţei de usturoi, o roşie sau două - va avea ca efect întărirea acestui sistem imunitar, iar odată ajuns în organism va acţiona şi asupra bacteriilor care recidivează.
Poate fi un remediu natural şi pentru sterilitate masculină sau frigiditate feminină. Pentru acest tratament sunt necesare seminţele de pătrunjel sau, mai bine zis, pulberea făcută din seminţe, care se găseşte la magazinele naturiste. Timp de 40-45 zile se ia la şase ore câte o jumătate de linguriţă de pulbere de seminţe de pătrunjel, înainte de masă. Nu există efecte adverse.
Un lucru foarte important trebuie menţionat, însă: această pulbere, luată odată ce eşti însărcinată, poate provoca contracţiile uterine, respectiv pierderea sarcinii.
Pentru infecţiile oculare, ale pleoapelor, se poate face o compresă din suc de pătrunjel care se poate aplica pe ochi. Acelaşi efect îl are şi ceaiul de flori de muşeţel, adică anti-inflamator, anti-infecţios şi de regenerare. O tamponare seara a feţei, pe locurile cu pistrui, cu acest suc crud, va face ca pistruii să dispară, dar nu peste noapte, ci în timp.
Femeile care au născut şi alăptează şi ajung la inflamarea sânilor pot face un ceai din frunze de pătrunjel care se aplică jumătate de oră pe sânul cu pricina. Atenţie, însă: o cataplasmă pusă cu suc din frunze proaspete de pătrunjel va opri lactaţia.
Consumat cât se poate crud, pătrunjelul are efecte antioxidante, antiinflamatorii şi antiinfecţioase, protejează plămânii, ficatul, aparatul digestiv, împiedică apariţia mutaţiilor canceroase, combate reacţiile adverse ale citostaticelor şi ale radioterapiei.