Implicarea în activităţi stimulative din punct de vedere mintal în timpul liber, cum ar fi cititul, poate fi benefică pentru sănătatea creierului, potrivit unui studiu australian, informează Xinhua.
Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea South Australia (UniSA) au descoperit că unele activităţi sedentare (care sunt realizate în timp ce oamenii stau aşezaţi) sunt mai bune pentru funcţia cognitivă decât altele.
Cercetătorii au evaluat tiparele de activitate pe o perioadă de 24 de ore observate la 397 de adulţi cu vârste peste 60 de ani şi au descoperit că activităţile stimulative din punct de vedere social sau mintal, cum ar fi cititul, cântatul la instrumente muzicale, lucrul manual sau vorbitul cu alte persoane, sunt benefice pentru memorie şi abilităţile cognitive.
S-a constatat că privitul la televizor şi jocurile video sunt dăunătoare.
Potrivit cercetătorilor, descoperirile ar putea contribui la reducerea riscului de tulburări cognitive, inclusiv al riscului de demenţă.
''Ştim deja că activitatea fizică este un protector puternic împotriva riscului de demenţă, iar acest lucru ar trebui cu siguranţă prioritizat în încercarea de îmbunătăţire a sănătăţii cerebrale. Dar până acum n-am explorat în mod direct dacă creierul nostru poate beneficia prin înlocuirea unei activităţi sedentare cu o alta'', a declarat Maddison Mellow, coautoare a studiului şi cercetătoare în cadrul UniSA.
Ea a recomandat fragmentarea timpului petrecut în faţa televizorului sau jucând jocuri video prin runde a câte cinci minute de activitate fizică sau o activitate sedentară mai angajantă din punct de vedere cognitiv.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că peste 55 de milioane de persoane suferă de demenţă la nivel global, iar aproape 10 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate anual.
În Australia, aproape două treimi din pacienţii cu demenţă sunt femei. Specialiştii din sectorul medical se aşteaptă ca demenţa să devină cauza principală de deces în Australia în următorii ani după ce, în 2023, a ocupat locul al doilea în clasamentul cauzelor de deces.
Sursa articol: Agerpres
Sursa foto: Pexels