23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
7 sfaturi pentru cele mai reuşite ouă de Paşte
7 sfaturi pentru cele mai reuşite ouă de Paşte

Vopsitul ouălor este un ritual de neînlocuit în perioada Paştelui, însă întotdeauna ai emoţii fie ca ele să nu se spargă la fiert, fie să nu iasă prea moi ori coloritul vopselei să nu lase de dorit.

1. Înainte de toate trebuie să alegi ouăle. Atunci când mergi la cumpărături ai două variante: albe sau galbene! Sfatul nostru este să alegi pentru vopsit numai ouă albe. Pe acestea se prinde cel mai bine culoarea.

2. Degresarea este obligatorie. Dacă nu ştiai încă, atunci este momentul să afli că ouăle sunt acoperite de un strat extrem de subţire de grăsime, care fie împiedică vopseaua să se ataşeze de ou, fie lasă pete inestetice pe oul vopsit. Spală-le cu apă călduţă şi săpun înainte de a le pune la fiert.

3. Atunci când pui ouăle la fiert, ele trebuie să fie la temperatura camerei şi adaugă numai apă rece peste ele. Adaugă de asemenea puţină sare şi puţin oţet în apa care fierbe. Ouăle trebuie să fiarbă la foc mic. Îţi dai seama că oul este fiert dacă se roteşte rapid atunci când îl scoţi din oală.

4. Vopseaua – dacă foloseşte vopsele prafuri care se adaugă în apă, atunci este bine să ştii că ouăle nu se fierb niciodată în vopsea. Fierbi apa, în care adaugi cam două linguri de oţet, adaugi praful şi opreşti focul, abia apoi adaugi ouăle pe care le laşi aproximativ 5 minute în funcţie de fiecare vopsea în parte.

5. Ouă “eco” – dacă nu vrei să utilizezi vopsele sintetice, atunci mergi pe metode străvechi de vopsire (plantele se fierb bine şi se lasă la macerat 10 ore) astfel:

galben – maroniu: coji de ceapă
verde: urzici şi spanac
verde-gălbui – planta de drobus
bej: muguri de plop ori de nuc
roşu: frunze de măr sălbatic

6. Modele home-made: dacă nu vrei ca ouăle să fie în culori uni, atunci poţi aplica metodele bunicii pentru a le crea diverse modele astfel:

– frunze de leuştean, pătrunjel, ferigă şi orice frunză care are un model frumos; pe acestea le lipeşti pe oul nevopsit, iar apoi introduci oul în tifon şi îl legi la capete; abia apoi introduci oul în vopsea;
– poţi să achiziţionezi pergamente pentru a transforma ouăle într-un fascinant val de culori; se utilizează la fel ca în cazul frunzelor: se lipeşte pergamentul, se leagă şi apoi se introduce în vopsea);
– iar dacă ai talent, atunci poţi picta singură sau împreună cu copiii ouăle, folosind vopsele speciale.

7. Pentru ca ouăle să fie strălucitoare, ultimul pas în vopsirea lor este luciul, pe care îl aplici cu o bucată de tampon de vată imediat ce le-ai scos din vopsea, folosind fie ulei de floarea soarelui, fie puţină untură.


Articole înrudite