Dacă până acum se stia că vinul roşu cauzează apariţia petelor pe dinţi, despre modul cum acţionează vinul alb asupra dinţilor nu se prea ştia nimic. În urma studiilor efectuate în Germania, Franţa, Italia şi Spania, cercetătorii pot spune acum că vinul alb are un efect mult mai distrugător asupra dinţilor decât cel roşu. Concret, acizii din vinul alb erodează smalţul dinţilor, făcându-i mult mai sensibili la rece, fierbinte sau dulce. Mai mult, efectul de erodare al smalţului este amplificat de periajul dinţilor la mai puţin de jumătate de oră după ce a fost băut vinul. Din fericire, mâncărurile cu un conţinut ridicat de calciu pot atenua efectul acizilor din vin. "Tradiţia de a consuma brânzeturi la desert sau în combinaţie cu vinul are şi un suport ştiinţific: conţinutul ridicat de calciu din brânzeturi are un efect benefic împotriva erodării smalţului", spun specialiştii.
Studiul cercetătorilor europeni este confirmat si de rezultatele unui studiu similar efectuat în Statele Unite, care arată că vinul alb poate cauza pătarea dinţilor, la fel ca vinul roşu, ceaiul sau cafeaua.