Un studiu de amploare efectuat pe mii de femei care au fost diagnosticate cu cancer de sân a relevat faptul că persoanele foarte sociabile înregistrează cele mai mici rate de deces şi de recurenţă a acestei boli, în comparaţie cu persoanele mai puţin active din punct de vedere social. Rezultatele cercetării au fost publicate recent în jurnalul Societăţii Americane pentru Cancer, informează Science Daily.
Studiul, a cărui realizare a fost susţinută de National Cancer Institute din Statele Unite, a analizat date de la 9.267 de femei diagnosticate cu cancer de sân invaziv, în stadiile 1-4, informaţii colectate şi incluse în cadrul unor cercetări realizate în statele americane California, Utah, Oregon, Arizona şi Texas, dar şi în Shanghai, China. Oamenii de ştiinţă au examinat modul în care o varietate de factori legaţi de stilul de viaţă — inclusiv exerciţiile fizice, alimentaţia, controlul greutăţii corporale şi factorii sociali — influenţează supravieţuirea în cazul cancerului de sân.
"În general, femeile care au mai multe legături sociale — inclusiv cele diagnosticate cu cancer de sân — au un risc de deces mai scăzut", susţine Candyce H. Kroenke, om de ştiinţă în cadrul Diviziei de Cercetare a organizaţiei Kaiser Permanente, autoare principală a studiului publicat în jurnalul Cancer. "Descoperirea noastră demonstrează influenţa benefică a vieţii sociale asupra femeilor diagnosticate cu cancer de sân — inclusiv în ceea ce priveşte recurenţa şi decesul din această cauză", a completat ea.
Acesta este considerat cel mai amplu studiu cu privire la legătura dintre relaţiile sociale şi şansele de supravieţuire în caz de cancer.
La doi ani după ce au primit diagnosticul de cancer de sân şi pe parcursul a două decenii după aceea femeile au răspuns la întrebări cu privire la viaţa socială, inclusiv la chestionare legate de relaţia cu partenerii lor de viaţă, cu membrii comunităţii, cu prietenii şi cu rudele.
În comparaţie cu femeile cu o viaţă socială foarte activă, persoanele caracterizate drept izolate din punct de vedere social sunt cu 43% mai predispuse la o recurenţă a cancerului de sân şi au un risc cu 64% mai mare de deces din această cauză. De asemenea, ele au cu 69% mai multe şanse de a muri din cauza altor factori în comparaţie cu persoanele foarte sociabile.
Cercetătorii mai arată în acest studiu că femeile în vârstă fără un partener de viaţă au 37% mai multe şanse de deces din cauza cancerului de sân în comparaţie cu cele căsătorite. De asemenea, cele care au puţini prieteni manifestă un risc cu 40% mai mare de deces din această cauză în comparaţie cu cele cu mulţi prieteni.