Oamenii de ştiinţă care studiază efectul dietelor tip ''yo-yo'' susţin că tendinţa oamenilor de a pune la loc, într-un timp foarte scurt, kilogramele eliminate după un regim de slăbit de scurtă durată poate fi cauzată de schimbările apărute în cadrul microbiomului intestinal, acele trilioane de microorganisme care trăiesc în tractul digestiv, informează Reuters.
Cercetătorii au descoperit, în cadrul testelor de laborator, că schimbările produse în microbiomul intestinal al unui organism obez în perioada în care acesta pierde din greutate pot persista luni în şir, acest lucru contribuind la accelerarea îngrăşării după încheierea dietei. Fenomenul ar putea explica de ce atât de multe persoane eşuează în încercarea de a-şi menţine greutatea dorită în urma unui regim de slăbit — şi ajung chiar la o greutate mai mare decât cea iniţială.
Eran Segal şi Eran Elinav de la Institutul de Ştiinţe Weizmann din Israel au declarat că, deşi au fost realizate progrese semnificative în ceea ce priveşte studiul obezităţii şi al cauzelor acesteia, îngrăşarea recurentă este puţin înţeleasă. ''Oamenii încep diete şi continuă să eşueze. Este o problemă foarte des întâlnită. Până la 50% dintre persoanele obeze prezintă acest model recurent'', a declarat Segal pentru sursa citată.
În încercarea de a afla motivul pentru care acest lucru se întâmplă, Segal şi Elinav au realizat experimente pe şoareci de laborator pe care i-au trecut prin cicluri de diete bogate în grăsimi intercalate cu perioade de diete sărace în grăsimi. Astfel, ei au aflat că microbiomul intestinal al şoarecilor care au pierdut din greutate fusese modificat, iar schimbările s-au menţinut multe luni şi au condus la îngrăşarea rapidă după ce animalele au fost trecute pe o alimentaţie bogată în grăsimi.
Pentru a testa această teorie, oamenii de ştiinţă au transferat microbiom intestinal ce suferise modificări în corpul unor şoareci care nu fuseseră expuşi la dieta de tip ''yo-yo''. S-a observat şi în acest caz o creştere în greutate rapidă şi excesivă, însă numai după ce rozătoarele au primit alimente bogate în grăsimi. ''Microbiomul nu este suficient pentru a produce acest efect (creşterea rapidă în greutate — n.r.), ci combinaţia de dietă plus microbiom'', a explicat Segal.
Cercetătorii israelieni nu au aflat cum funcţionează cu exactitate acest mecanism însă, analizând în profunzime microbiomul, au descoperit că printre schimbările-cheie care se petreceau în corpul şoarecilor se evidenţia o reducere a nivelurilor de compuşi numiţi flavonoide din tractul intestinal. Ca urmare, specialiştii au concluzionat că un tratament ''post-biotic'' bazat pe flavonoide ar putea ajuta la împiedicarea luării în greutate în urma unui regim de slăbit.
Echipa de cercetători încearcă în prezent să afle dacă microbiomul intestinal uman răspunde într-un mod similar cu cel al şoarecilor. În caz afirmativ, susţin ei, pot fi dezvoltate tratamente pentru anihilarea modificărilor suferite de microbiom în timpul unei diete astfel încât silueta va putea fi menţinută mai uşor.