Unul din trei cazuri de Alzheimer la nivel mondial poate fi prevenit, principalii factori de risc pentru această maladie fiind lipsa de activitate fizică, fumatul, depresia şi nivelul scăzut de educaţie, potrivit unei cercetări efectuate de Universitatea Cambridge, publicate în The Lancet Neurology, relatează BBC.
Studiul anterior, din 2011, estimase că unul din două cazuri pot fi prevenite, însă noua cercetare a luat în considerare şi interferenţele între factorii de risc, precizează sursa citată.
Cercetătorii britanici consideră că vârsta continuă să rămână cel mai mare factor de risc.
Echipa de cercetători a analizat baza de date cu cazuistică în acest domeniu luând în calcul principalii şapte factori de risc care duc la Alzheimer: diabetul, hipertensiunea şi obezitatea începând de la vârsta de mijloc, inactivitatea fizică, depresia, fumatul şi nivelul scăzut de educaţie. Ei şi-au dat seama că o treime din cazurile de Alzheimer pot fi asociate cu factorii stilului de viaţă, care ar putea fi modificaţi, cum sunt de pildă lipsa de exerciţiu fizic şi fumatul.
Cercetătorii au examinat dacă reducerea acţiunii acestor factori de risc ar putea influenţa numărul viitoarelor cazuri de Alzheimer, mai scrie BBC.
Ei au descoperit că, prin reducerea fiecărui factor de risc cu 10%, aproape nouă milioane de cazuri ar putea fi prevenite până în anul 2050.
În Marea Britanie, reducerea cu 10% a factorilor de risc ar putea diminua cu 8,8% numărul cazurilor, aceasta însemnând cu 200.000 de cazuri mai puţin până în anul 2050, au calculat cercetătorii.
Estimările actuale sugerează că mai mult de 106 milioane de oameni din întreaga lume vor fi depistaţi cu maladia Alzheimer până în 2050, de trei ori mai mult decât în anul 2010.
Profesorul Carol Brayne, de la Institutul de Sănătate Publică de la Universitatea Cambridge, a declarat: "Deşi nu există nicio cale de a trata demenţa, am putea fi capabili să luăm măsuri pentru reducerea riscului de a dezvolta demenţa la vârste înaintate". "Ştim care sunt mulţi dintre aceşti factori şi că ei sunt adesea legaţi între ei", a spus expertul, precizând că pur şi simplu abandonând inactivitatea fizică, de exemplu, vom putea reduce nivelul obezităţii, hipertensiunea şi diabetul şi vom putea preveni astfel dezvoltarea demenţei la unele persoane.
Dr. Simon Ridley, director de cercetare la organizaţia de caritate Alzheimer's Research UK, a declarat că există încă multe de descoperit în legătură cu această boală, precizând că nu sunt înţelese pe deplin mecanismele din spatele modului în care aceşti factori pot duce la debutul maladiei.
El a mai spus că mai mult de 820.000 de britanici suferă de demenţă, iar o îmbătrânire a populaţiei va duce la o creştere rapidă a numărului celor afectaţi.
Potrivit studiului, proporţia cea mai mare mare de cazuri de Alzheimer din SUA, Marea Britanie şi restul Europei poate fi atribuită lipsei de activitate fizică în condiţiile în care o treime din populaţia adultă din aceste ţări sunt inactive fizic.
Lipsa de activitate fizică este de asemenea legată de riscuri crescute pentru alte probleme de sănătate, cum sunt cancerul şi bolile cardiovasculare, mai scrie BBC.