Unele virusuri pot evolua şi se pot adapta pentru a provoca boli mai puţin grave şi mai puţine decese în rândul femeilor decât în rândul bărbaţilor, pentru a se răspândi şi a supravieţui mai bine, potrivit unui studiu.
Mortalitatea cauzată de boli infecţioase este adesea mai ridicată la bărbaţi decât la femei şi aceasta a fost istoric atribuită diferenţelor de apărare imunitară.Dar cercetători de la universitatea Royal Holloway din Londra oferă o altă explicaţie în revista Nature Communications, relatează AFP.
A face boala mai puţin gravă la femei ar fi o strategie de evoluţie de succes pentru un virus, deoarece femeile îi oferă posibilităţi suplimentare de transmitere în comparaţie cu bărbaţii (transmiterea la copil în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării).
Autorii au examinat cazul unui virus, HTLV-1 (virusul limfotrop uman pentru celule T, tipul 1), care poate provoca leucemie la persoanele infectate. Autorii susţin că adaptarea virulenţei agenţilor patogeni la sexul feminin, care le este mai favorabil, poate explica variaţiile observate în infecţia cu HTLV-1 şi forma de leucemie care au indus-o la diverse populaţii.
De exemplu, nu există nici o diferenţă între infecţie şi frecvenţa leucemiei din cauza acestui virus în Caraibe. În schimb, acest tip de leucemie este mai frecvent la bărbaţi decât la femei în Japonia, unde o proporţie mai mare de mame îşi alăptează copiii şi fac acest lucru mai mult timp decât femeile din Caraibe. Astfel, infecţia este de 2 până la 3,5 ori mai susceptibilă de a progresa pentru a pune viaţa în pericol la bîrbaţii din Japonia, decât la femeile din această ţară.
S-a stabilit deja că bărbaţii şi femeile reacţionează diferit la boală, dar 'virusurile însele au evoluat pentru a afecta în mod diferit sexele", spune profesorul Vincent Jansen.
Izolat în 1980, HTLV-I infectează 10 până la 20 de milioane de oameni din întreaga lume. Zone cu puternică endemie virală sunt situate în sud-vestul Japoniei, Caraibe, America Latină şi Africa tropicală, precum şi în Orientul Mijlociu şi Australia.
Acest virus este transmis pe cale sexuală şi prin sânge.