26 APRILIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oameni de ştiinţă spanioli au anunţat că au găsit o metodă de blocare a metastazelor cancerului
Oameni de ştiinţă spanioli au anunţat că au găsit o metodă de blocare a metastazelor cancerului
Procesul de înmulţire a celulelor canceroase este influenţat de cantitatea de grăsimi din alimentaţie, a descoperit o echipă de oameni de ştiinţă, care a reuşit să blocheze propagarea metastazelor în cadrul testelor efectuate pe şoareci de laborator, informează AFP şi Science Daily.
Un studiu finanţat parţial de Worldwide Cancer Research şi condus de profesorul Salvador Aznar Benitah de la Institutul pentru Cercetări din Barcelona a identificat în premieră o proteină, numită CD36, ce se găseşte în membrana celulelor canceroase şi este implicată în absorbţia grăsimilor, care joacă un rol esenţial în dezvoltarea metastazelor în mai multe tipuri de cancer.
Proteina CD36 joacă un rol în detectarea şi absorbţia lipidelor fiind un factor determinant în propagarea anumitor tumori canceroase (precum cele de piele, de sân, de ovar, bucale, de vezică urinară sau de plămâni). Legătura unică dintre această proteină şi acizii graşi de care este dependentă reprezintă o diferenţă majoră între celulele care iniţiază metastaza şi alte celule tumorale.
Pentru a confirma rolul său esenţial în metastaze, echipa profesorului Benitah a inserat CD36 în celule non-metastazante, ceea ce a făcut ca acestea să se transforme în celule tumorale metastazante. ''Deşi nu am testat încă acest lucru în toate tipurile de tumori, putem susţine că CD36 reprezintă un marker general al celulelor metastazante'', a declarat profesorul Benitah. ''Ne aşteptăm ca acest studiu să aibă un mare impact asupra comunităţii ştiinţifice şi pentru avansul în cercetarea metastazelor şi sperăm să reuşim să validăm potenţialul CD36 ca tratament anti-metastază'', a completat acesta.
Metastazele reprezintă celule tumorale care se desprind din tumorile iniţiale şi ''călătoresc'' prin sânge sau limfă colonizând alte organe. Acestea sunt responsabile de marea majoritate a deceselor cauzate de cancere, însă caracteristicile celulelor implicate sunt încă puţin cunoscute, ceea ce face ca tratamentul împotriva metastazelor să fie extrem de delicat.
Cancerul este cu atât mai letal cu cât se răspândeşte în corp deoarece astfel şansele de reuşită ale tratamentului scad considerabil. Acesta este motivul pentru care oameni de ştiinţă de pe tot globul încearcă să înţeleagă modul în care are loc acest proces şi să dezvolte noi modalităţi de a-l împiedica.
Oamenii de ştiinţă au cercetat apoi influenţa dietelor bogate în grăsimi asupra răspândirii celulelor canceroase. Aceştia au oferit şoarecilor de laborator o dietă bogată în grăsimi şi apoi le-au injectat un tip de cancer bucal. S-a observat că dieta bogată în grăsimi a cauzat metastaze mai frecvente la peste 50% dintre şoareci. În plus, toţi şoarecii cărora le-au fost inoculate celule tumorale tratate cu acid palmitic (un compus important al uleiului de palmier inclus în numeroase produse) — au manifestat cea mai accelerată răspândire a celulelor tumorale.
''În cazul şoarecilor cărora li s-au inoculat celule tumorale umane se pare că există o legătură directă între consumul de grăsimi şi o creştere în ceea ce priveşte potenţialul metastazant prin CD36. Mai multe studii sunt necesare pentru a demantela această relaţie, în special deoarece în ţările industrializate se înregistrează o creştere alarmantă a consumului de grăsimi saturate şi zahăr'', a avertizat profesorul. ''Grăsimea este necesară pentru funcţionarea organismului, însă un consum necontrolat poate avea efect asupra sănătăţii, aşa cum s-a demonstrat deja în cazul unor cancere, precum cel de colon, şi în metastaze, aşa cum demonstrăm în cazul de faţă'', a menţionat specialistul.
Ulterior, oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze că prin blocarea proteinei CD36 cu ajutorul unui anticorp se poate împiedica metastaza — la şoarecii care dezvoltaseră metastaze blocarea proteinei CD36 a dus la stoparea completă a răspândirii celulelor tumorale în 20% dintre cazuri şi la o reducere considerabilă a metastazelor în 80-90% dintre situaţii.
Cercetătorii au precizat că aceste rezultate au fost atinse fără efecte secundare.
''Susţinem munca profesorului Benitah de câţiva ani şi este fantastic să aflăm aceste rezultate cu adevărat importante. Dacă echipa va reuşi să transforme acest anticorp într-un tratament pentru oameni ar putea salva mii de vieţi în fiecare an'', a declarat doctor Lara Bennett din cadrul Worldwide Cancer Research.
Oamenii de ştiinţă lucrează în prezent la dezvoltarea de terapii pentru blocarea proteinei CD36 care ar putea trata pe viitor pacienţii diagnosticaţi cu cancer.

Articole înrudite