02 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un tratament preventiv pe bază de antiretrovirale reduce aproape la jumătate riscul de infecţie cu HIV la persoanele care îşi injectează droguri, potrivit unui studiu publicat în ediţia electronică a revistei medicale britanice The Lancet, transmite AFP.
Studii anterioare au arătat eficacitatea profilaxiei preexpunere (PrEP) în privinţa reducerii transmiterii sexuale a HIV atât la heterosexuali, cât şi la homosexuali, precum şi în ce priveşte transmiterea de la mamă la copil, dar este prima dată când cercetări de acest tip au fost făcute pe toxicomani, relevă studiul citat.
Realizat în Thailanda pe o perioadă de patru ani, studiul a fost efectuat pe un grup de 2.400 de utilizatori de droguri injectabile, dintre care doar jumătate au primit un tratament preventiv, în timp ce restul grupului a primit un tratament placebo. Tratamentul aplicat primului grup a constat în administrarea zilnică a unui comprimat de tenofovir, un antiretroviral utilizat în tratarea infecţiei cu HIV. Acesta este comercializat sub numele de Viread de către laboratorul american Gilead Sciences.
La finalul studiului, 17 toxicomani aflaţi sub tratament preventiv erau infectaţi cu HIV, faţă de 33 în grupul căruia i s-a aplicat tratamentul placebo, rezultând o reducere a riscului infectării cu HIV de 48,9%.
Cercetătorii arată că protecţia s-a dovedit mult mai puţin importantă la toxicomanii care nu şi-au luat tratamentul în mod regulat.
„Acest studiu arată că profilaxia pre-expunere poate fi eficientă la toate populaţiile cu riscuri”', a comentat dr Michael Martin, din echipa de cercetători care a realizat studiul.
Într-un comentariu care însoţeşte articolul din publicaţia britanică, dr Salim Karim subliniază că tratamentul preventiv trebuie însoţit de alte măsuri de prevenţie, precum schimbul seringilor, administrarea de tratamente de substituţie sau folosirea prezervativelor în timpul raporturilor sexuale.
Două studii realizate pe heterosexuali africani şi publicate în 2011 au arătat că riscul infectării cu HIV se reduce cu două treimi datorită unui tratament preventiv. Unul dintre studii a fost întrerupt, cercetătorii estimând că nu este 'etic' să fie continuat în cazul persoanelor cărora li s-a administrat un tratament placebo.
În Franţa, Truvada, o combinaţie de două antiretrovirale între care şi tenofovir, este testat în prezent ca tratament preventiv pe 300 de homosexuali seronegativi (test Ipergay, realizat sub egida Agenţiei naţionale de cercetare privind SIDA - ANRD). Truvada a fost autorizat, în urmă cu un an, de Agenţia americană de produse alimentare şi medicamente (FDA) pentru comercializare în SUA ca prim tratament preventiv contra SIDA în cazul persoanelor cu risc.


Articole înrudite