25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Folosiţi cu precauţieantiinflamatorul diclofenac!
Folosiţi cu precauţieantiinflamatorul diclofenac!
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) avertizează că utilizarea antiinflamatorului diclofenac, mai ales în doze mari, prezintă un risc suplimentar de atac de cord care trebuie luat în considerare de medici atunci când prescriu medicamentul, relatează Reuters.
Cu toate că diclofenacul, produs de mai multe laboratoare, este considerat în continuare a prezenta mai multe beneficii decât riscuri, EMA recomandă precauţie în cazul anumitor pacienţi.
„Pacienţii care au probleme cardiace sau circulatorii grave nu ar trebui să folosească diclofenac”, se arată într-un comunicat al EMA, cu sediul la Londra.
Decizia agenţiei, adoptată de comisia sa de evaluare a riscurilor, vine după ce un amplu studiu internaţional a ajuns luna trecută la concluzia că folosirea pe termen îndelungat şi în doze mari a două analgezice, diclofenac - care are şi acest rol - şi ibuprofen creşte cu circa o treime riscul unui eveniment vascular „major” - adică un atac de cord, atac cerebral sau chiar deces pe fondul unei boli cardiovasculare.
De asemenea, potrivit EMA, pacienţii care prezintă o serie de factori de risc, între care hipertensiune, colesterol mărit, diabet sau cei care fumează ar trebui să „folosească diclofenac doar după o examinare atentă”.
În acelaşi timp, medicii sunt sfătuiţi să reevalueze periodic necesităţile pacienţilor pentru a stabili dacă mai trebuie să continue să ia acest medicament, potrivit comunicatului EMA.
Agenţia a menţionat că siguranţa medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum este şi diclofenacul, a fost monitorizată îndeaproape în Uniunea Europeană în ultimii ani, iar studiile de siguranţă efectuate în 2005, 2006 şi 2012 au constatat o legătură cu un risc uşor crescut de formare de cheaguri de sânge, care în unele cazuri pot duce la atacuri cardiace sau cerebrale.


Articole înrudite