22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un cercetător argentinian estimează că surditatea va putea fi vindecată în următorii 10 ani
Un cercetător argentinian estimează că surditatea va putea fi vindecată în următorii 10 ani
Un doctor argentinian, care conduce o echipă de cercetători de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, susţine că în următorii zece ani surditatea ar putea fi tratată cu ajutorul celulelor stem, transmite EFE.
Doctorul Marcelo Rivolta, prezent la Congresul mondial de patologie a urechii, care se desfăşoară în aceste zile la Alcala de Henares, în Spania, a declarat într-un interviu acordat EFE că acest orizont de timp a apărut în urma a zece ani de cercetări şi după testarea cu succes pe şoareci a unui tratament care a constat în implantarea de neuroni auditivi creaţi în laborator. Rezultatele proiectului său de cercetare urmau să fie prezentate vineri la „50th Inner Ear Biology Workshop”, în cadrul congresului care reuneşte 180 de specialişti în domeniul auzului.
Doctorul argentinian a declarat că celulele auditive ce ar urma să fie transplantate în ureche sunt produse pornind de la celule embrionare. Cercetătorul speră ca această terapie să poată fi aplicată şi în cazul presbiacuziei, cel mai frecvent tip de surditate, dobândită prin înaintarea în vârstă şi care afectează 40% din populaţia de peste 65 de ani.
Cercetătorul recunoaşte că rămân încă multe necunoscute legate de posibila terapie, ce vor trebuie clarificate în timp, pe baza experimentelor. „Sunt multe lucruri importante pe care încă nu le ştim despre posibila terapie. Ce se întâmplă pe termen lung cu celulele auditive pe care le-am creat şi transplantat în ureche? Aceste celule se menţin sau se distrug? Sunt complet sigure sau pot evolua sub o formă care să provoace tumori sau alte probleme?”, a arătat Rivolta.
„Descoperirea ştiinţifică are propriul său ritm şi acesta este foarte greu de schimbat, deşi este adevărat că domeniul auzului a fost mereu o rudă săracă a cercetării biomedicale, deoarece concurează cu altele, teoretic, mai importante, precum cercetarea cancerului sau a altor boli terminale”, a remarcat el. Cu toate acestea, numărul celor care suferă de probleme auditive este foarte mare, iar complicaţiile în viaţa zilnică sunt considerabile, dacă se iau în considerare doar dificultatea copiilor fără auz de a învăţa să vorbească sau problemele de integrare socială în cazul adulţilor, a amintit Rivolta.


Articole înrudite