22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autodiagnosticarea este boala contagioasă de care suferă fiecare român în parte. Este bine ştiut faptul că avem tendinţa să fugim de medic în cazul în care nu avem o problemă gravă de sănătate care nu suferă amânare sau nu ne este rău de picăm din picioare. Aşa că ne facem un consult virtual apelând la medicul de serviciu, internetul. Băgăm repede vreo două simptome şi începem să citim diagnosticele. Putem avea surpriza, neplăcută desigur, ca boala de care suferim să fie cancer în opinia atotştiutorului internet, chiar dacă introducem în motorul de căutare simptome diferite. Medicii ne sfătuiesc să lăsăm la o parte  astfel de practici dacă nu vrem să ne îmbolnăvim de boli pe care nu le avem sau să suferim vreun atac de panică când internetul ne dă verdictul de boală incurabilă. "Este cea mai mare prostie care există la momentul actual. Este o practică foarte periculoasă pentru starea de sănătate a pacientului", ne spune medicul de familie Dumitru Mărăşescu.
Ignoranţa şi lipsa banilor dăunează grav sănătăţii
"Pacientul român vine la medic pe ultima sută de metri când numai poate de rău. Asta e ca o tradiţie de care se ţin cu dinţii. Nu vin pentru că au impresia că lor nu li se poate întâmpla sau pentru că n-au bani", susţine doctorul Mărăşescu. Medicul recomandă, cel puţin persoanelor care au asigurare de sănătate, să meargă anual la un consult general chiar dacă nu există dureri sau simptome de îmbolnăvire. Prevenţia este cheia pentru evitarea îmbolnăvirii. Acelaşi medic susţine că nu există educaţie medicală şi că vina aparţine şi politicului: "Este şi vina guvernanţilor că nu fac nişte programe de informare a populaţiei prin împărţirea de afişe, prin mass-media, să se lipească postere pe mijloace de transport, prin orice mijloc de comunicare, cum există în toată lumea asta civilizată. Când mă opresc la semafor văd copiii ăia care împart tot felul de pliante cu nu ştiu ce magazin de arme, cu bar de striptease, dar cu lucruri importante nu se fac".
Consultarea unui farmacist nu este echivalentul unui consult la medic
O altă modă care rezistă cu stoicism la noi este consultarea farmacistului pentru alinarea diferitelor dureri cu care  ne putem confrunta. Ne doare capul, dăm fuga la o farmacie şi spunem poezia: „Doamnă, mă doare capul. Ce îmi recomandaţi?". Farmacista îşi va face treaba pentru că ea trebuie să vândă medicamente, însă nu are cum să garanteze că vă oferă medicamentul potrivit. În plus, ameliorarea unui simptom poate duce la agravarea unor probleme de sănătate care pot avea urmări grave. Medicul Dumitru Mărăşescu ne dă un exemplu grăitor: „Acum 5 minute am dat unei paciente trimitere de internare la spitalul TBC. A venit la mine cu o tuse groaznică care o ţine de trei săptămâni şi îmi aduce şi o sacoşă cu medicamente pe care le-a luat la recomandarea unei farmaciste, tot felul de pastile, siropuri şi siropele. Ce înseamnă asta? Am trimis-o la ambulatoriu, că e grav".
Site-uri periculoase
Dacă tastăm în motorul de căutare al internetului textul "medic on line" vom avea în faţă o sumedenie de siteuri care oferă consultanţă gratuită. Aceste site-uri pot fi utile numai pentru cultura generală, pentru cererea unei opinii pentru un diagnostic deja pus sau pentru împărtăşirea propriilor experinţe medicale. Trebuie neapărat evitate pentru punerea unui diagnostic sau pentru eliberarea de reţete medicamentoase. Din păcate există şi site-uri care promit vindecarea sută la sută în spatele cărora pot sta oameni care nu au nicio treabă cu medicina. Astfel de cazuri au fost mediatizate - ne aducem aminte de adolescentul care nu a fost admis la facultatea de medicină şi administra un site medical unde recomanda reţete.
Consultarea medicului de familie sau a unui specialist în carne şi oase este sfântă şi nu poate fi înlocuită sub nicio formă cu o consultaţie on line. Fiecare pacient este unic şi de aceea metodele de tratament sunt şi ele personalizate pentru oricare organism în parte.


Articole înrudite