26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Uleiul de soia este problema creşterii obezităţii în SUA
Uleiul de soia este problema creşterii obezităţii în SUA

Epidemia de obezitate este deja o preocupare mondială, ţările dezvoltate fiind cele mai afectate. După cum au stabilit cercetătorii americani, uleiul de soia contribuie semnificativ la îngrăşarea populaţiei din SUA, mai mult ca fructoza din băuturile îndulcite sau ca uleiul de cocos. O echipă de oameni de ştiinţă americani a ajuns la această concluzie după ce a efectuat un experiment .”Această descoperire a fost o surpriză enormă pentru noi, nu ne-am aşteptat ca uleiul de soia să aibă o contribuţie atât de mare asupra apariţiei diabetului şi a obezităţii”, a declarat Poonamjot Deol, de la Universitatea  Riverside din California. Anterior acestui experiment, accentul se punea pe consumul de zahăr şi anume de acest produs mulţi corelau epidemia de obezitate înregistrată în SUA.

Poonamjot Deol, împreună cu alţi cercetători americani, au monitorizat viaţa şi sănătatea unor grupuri de cobai, în alimentaţia cărora era folosit un mix de produse americane, consumate în prezent de numeroşi cetăţeni americani. În regimul alcătuit special pentru şoricei, cantitatea de grăsimi din dieta lor era de 40%, relatează Informing. Numărul de calorii pentru toate grupele de cobai a fost acelaşi, dar conţinutul regimului avea o alimentaţie extrem de diversificat. Un grup de cobai erau hrăniţi cu produse cu un conţinut mare de ulei de soia, un alt grup de şoricei cu hrană ce conţinea ulei de cocos. În schimb cea de-a treia grupă de cobai avea în dieta lor un conţinut egal de ulei de soia şi de ulei de cocos, iar cea de-a patra grupă a avut o dietă bazată pe fructoză. În final, cobaii hrăniţi cu ulei de soia au luat cel mai mult în greutate, comparativ cu şoarecii din alte grupe şi la acest grup de cobai au fost semnalate cele mai dese cazuri de diabet. După cum au menţionat oamenii de ştiinţă, aceşti şoricei cântăreau cu 25% mai mult faţă de cei care au fost hrăniţi cu ulei de cocos şi cu 9% faţă de cei care au urmat o dietă bazată pe fructoză.

Rezultatele denotă clar faptul că uleiul de soia, fabricat în cantităţi foarte mari astăzi în SUA, duce la apariţia obezităţii populaţiei. 60% din uleiul folosit în alimentaţie de americani este ulei de soia, ceea ce practic explică de ce în SUA a luat proporţii epidemia de obezitate. Cercetătorii americani studiază în prezent care sunt efectele altor tipuri de ulei asupra organismului uman. Potrivit cercetătorilor, se pare că uleiul de porumb are aproape acelaşi efect ca uleiul de soia.


Articole înrudite