27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Societatea de Pneumologie organizează testări gratuite pentru depistarea afecţiunilor respiratorii
Societatea de Pneumologie organizează testări gratuite pentru depistarea afecţiunilor respiratorii

Societatea Română de Pneumologie (SRP) a anunţat că, în perioada 12-13 mai, va realiza testări gratuite pentru depistarea afecţiunilor căilor respiratori, organizatorii precizând că aceste teste sunt destinate, în special, tinerilor, astmul fiind o boală des întâlnită în rândul copiilor.
Persoanele care doresc să îşi facă gratuit un spirometru pentru depistarea afecţiunilor respiratorii pot merge în zilele de 12 şi 13 mai, în Parcul Tineretului din Bucureşti, acolo unde Societatea Română de Pneumologie organizează campania anuală „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor căilor respiratorii”.
Organizatorii susţin că sunt aşteptaţi în special tinerii, astmul fiind cea mai frecventă boală cronică la copii.
Potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 55% dintre copii diagnosticaţi cu astm au avut la un moment dat un atac, faţă de 49% dintre adulţii cu aceeaşi afecţiune.
„Boala este cu evidenţă mult mai puternică în zona adolescenţilor şi copiilor. Această patologie este forte evidentă la vârstele mai mici. Astfel, invităm în primul rând persoanele până la 30-35 de ani”, a declarat, dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumologie, în cadrul conferinţei de deschidere a campaniei de informare.
Cauzele bolilor căilor respiratorii sunt multiple, iar printre cele mai frecvente sunt ţigările şi poluarea, precizează specialiştii.
„Există o legătură mare între poluare şi astm. Poluarea este al doilea motiv, după ţigări, care duce la astm. Există poluare casnică şi industrială. Din poluarea industrială fac parte: bioxidul de sulf, monoxidul de azot, dar şi pulberile care sunt eliminate din coşurile fabricilor. În cazul poluării casnice avem alte provocări: mucegaiul şi detergentul”, a adăugat Mihălţan.
Specialiştii susţin că este important ca oamenii să se adreseze la medic dacă au tuse seacă, în special noaptea, au dificultăţi de respiraţie, senzaţii de constricţie toracică sau dureri.
„Sfatul esenţial al nostru este să meargă la un medic specialist, pentru orice schimbare. Există inclusiv forme atipice în care astmul se poate manifesta preponderent în tuse, însă ce trebuie să ştie lumea este că majoritatea pacienţilor care au astm, dacă sunt trataţi şi merg la medic, atunci boala intră în faza de control total, în care pacienţii au o viaţă normală”, a spus preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu.
Societatea Română de Pneumologie estimează că în România sunt între 800.000 - 1.000.000 de pacienţi diagnosticaţi cu astm, adică aproximativ 6% din populaţie. La nivel european, numărul de persoane cu astm bronşic ajunge la 30 de milioane, iar dintre aceştia, aproape 20% suferă de astm sever.


Articole înrudite