Doi absolvenţi de liceu israelieni au dezvoltat primul sistem informatizat pentru diagnosticarea bolii Parkinson, care în urma testelor s-a arătat a fi eficient în 94% din cazuri, scrie cotidianul Haaretz, citat de agenţia EFE.
Sistemul permite o evaluare uniformă a simptomelor acestei afecţiuni şi permite astfel un progres considerabil în stabilirea diagnosticului. În prezent, acesta se bazează pe aprecierea subiectivă a mai multor parametri, pacienţii fiind solicitaţi să facă anumite exerciţii în faţa doctorului, în urma cărora se întocmeşte un punctaj ce determină prezenţa bolii şi gradul ei de gravitate. Potrivit celor care l-au creat, noul sistem informativ realizează măsurători precise şi poate fi perfecţionat pentru a obţine un sistem de diagnosticare precis şi standardizat.
Concret, procedeul constă în plasarea pacientului în faţa unei camere 3D, unde el trebuie să facă mai multe exerciţii indicate de medic. Camera 3D este interfaţa între pacient şi programul informatic. Ea transmite datele către calculator şi ulterior programul informatic le analizează şi recomandă un diagnostic, existând şi posibilitatea să solicite investigaţii mai aprofundate.