21 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproape 90% din orăşenii europeni sunt expuşi la un nivel prea mare de poluare cu particule
Aproape 90% din orăşenii europeni sunt expuşi la un nivel prea mare de poluare cu particule

Circa 90% din orăşenii europeni sunt expuşi la o poluare cu particule şi o concentraţie de ozon care depăşesc nivelurile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), avertizează un raport al Agenţiei Europene de Mediu (EEA), relatează AFP.
„'Mari părţi din populaţie nu locuiesc într-un mediu sănătos. (...) Europa trebuie să dea dovadă de ambiţie şi să meargă mai departe decât legislaţia pe care a pus-o în aplicare” şi care este mai puţin strictă decât recomandările OMS, estimează directorul executiv al EEA, Hans Bruyninckx.
Emisiile de particule PM10 (al căror diametru este mai mic de 10 microni) şi PM2,5 au scăzut cu 14% şi, respectiv, 16% în Uniunea Europeană în perioada 2002-2011, indică raportul agenţiei europene.
Însă în 2011, 33% din orăşenii din UE locuiau în zone unde concentraţiile maxime autorizate de PM10 pe 24 de ore au fost depăşite. Dacă se iau în considerare normele OMS, care nu au un caracter obligatoriu, proporţia creşte la 88% din populaţia urbană.
Particulele, din care cele mai fine pătrund profund în plămâni şi sânge, se află la originea unor boli respiratorii şi cardiovasculare. PM10 sunt emise în principal în urma unor procese mecanice precum activităţile de construcţie, iar PM2,5, în urma combustiei (lemn, carburanţi).
De altfel, 98% din populaţia urbană era expusă, în 2011, la concentraţii de ozon superioare celor recomandate de OMS. Ozonul rezultă din transformarea, sub efectul razelor solare, a emisiilor din traficul rutier şi activităţile industriale şi este iritant pentru căile respiratorii.
Un studiu european publicat marţi de Lancet Respiratory Journal, bazat pe 14 studii efectuate în 12 ţări pe un eşantion de 74.000 de femei, arată că expunerea la poluare cu particule fine creşte semnificativ riscul de a naşte bebeluşi cu greutate scăzută sau cu perimetrul cranian mai mic, inclusiv la niveluri mai mici decât cele reglementate de directivele Uniunii Europene privind calitatea aerului.
Greutatea scăzută a unui copil născut la termen (sub 2,5 kg după 37 de săptămâni de sarcină) este asociată cu probleme respiratorii în copilărie şi alte boli mai târziu în viaţă, precum diabetul, obezitatea sau problemele cardiace, precizează studiul citat.
UE a fixat un nivel de 25 de micrograme pe metru cub în medie, pe an, pentru particulele fine, în timp ce OMS recomandă o limită de 10 micrograme.


Articole înrudite