15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Seceta din Somalia ar putea provoca 135 de decese pe zi
Seceta din Somalia ar putea provoca 135 de decese pe zi

Seceta record în Cornul Africii ar fi putut cauza între ianuarie şi iunie 135 de decese pe zi în Somalia, afirmă Ministerul Sănătăţii somalez, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF într-un studiu publicat luni, relatează AFP.
OMS a avertizat anterior că aproape 100.000 de persoane din Somalia se confruntă cu niveluri catastrofale de foamete din cauza celei mai grave secete care a lovit regiunea în ultimii 40 de ani.
Potrivit studiului publicat luni, între 18.100 şi 34.200 de persoane ar putea muri din cauza consecinţelor secetei în Somalia în primele şase luni ale acestui an.
Condiţiile meteorologice extreme ar fi putut provoca anul trecut 43.000 de "decese suplimentare" faţă de seceta din 2017, adaugă studiul care precizează că jumătate dintre victime ar fi copii sub cinci ani.
Acest document a fost comandat de UNICEF şi OMS şi realizat de London School of Hygiene and Tropical Medicine şi Imperial College London.

«Cursă contra cronometru pentru a preveni decesele şi a salva vieţi!»

"Suntem într-o cursă contra cronometru pentru a preveni decesele şi a salva vieţi", a declarat Mamunur Rahman Malik, reprezentantul OMS în Somalia. "Costul lipsei noastre de acţiune ar fi moartea copiilor, a femeilor şi a altor persoane vulnerabile", a subliniat el.
Cinci sezoane ploioase consecutive, marcate de lipsuri severe de apă în anumite părţi din Kenya, Etiopia şi Somalia, au ucis milioane de animale, au distrus recoltele şi au forţat peste un milion de oameni să-şi părăsească locuinţele în căutare de hrană şi apă.
Meteorologii se aşteaptă ca un al şaselea sezon ploios să fie la fel de lipsit de apă, sporind temerile cu privire la o catastrofă umanitară fără precedent la orizont, în special în Somalia. Această ţară a fost deja lovită de o foamete în 2011, care a ucis 260.000 de oameni, dintre care mai mult de jumătate erau copii sub vârsta de şase ani, în parte deoarece comunitatea internaţională nu a reacţionat suficient de repede, potrivit ONU.
În 2017, peste şase milioane de persoane în Somalia, dintre care mai mult de jumătate erau copii, au avut nevoie de ajutor din cauza unei secete prelungite în Africa de Est. Dar o acţiune umanitară timpurie ar fi evitat o foamete în acel an, notează Agerpres.

Până la 43.000 de oameni se poate să fi murit din cauza secetei, în 2022

Actuala secetă din Somalia, cu mai multe sezoane de recolte distruse, ar fi putut cauza până la 43.000 de decese în ţară anul trecut, jumătate dintre victime fiind copii mai mici de cinci ani, relevă un studiu prezentat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi citat de EFE.
Studiul, bazat pe calculul deceselor suplimentare înregistrate anul trecut în comparaţie cu anii precedenţi, avertizează de asemenea că între 18.100 şi 34.200 de oameni şi-ar putea pierde viaţa în prima jumătate a acestui an din cauza crizei.
Cifrele sunt mai mari decât cele înregistrate în decursul secetei cu care s-a confruntat ţara din Cornul Africii în anii 2017 şi 2018.
Cercetarea a constatat că mortalitatea în Somalia în timpul crizei actuale a crescut de la 0,33 la 0,38 de morţi la 10.000 de persoane, pe zi, anul trecut, un nivel care ar putea creşte la 0,42 la jumătatea anului 2023.
Ratele se dublează în cazul copiilor mai mici de cinci ani, subliniază studiul.
Somalia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, care a cauzat cinci sezoane consecutive de recolte proaste, lăsând cinci milioane de persoane în situaţie de nesiguranţă alimentară şi două milioane de copii expuşi riscului de malnutriţie.
Naţiunile Unite au solicitat comunităţii internaţionale 2,6 miliarde de dolari pentru a sprijini ţara în actuala criză, sumă cu care speră să fie ajutate 7,6 milioane de persoane, potrivit Agerpres.


Articole înrudite