27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primul stat american care interzice pilula abortivă
Primul stat american care interzice pilula abortivă

Wyoming a devenit vineri primul stat american care interzice pilula abortivă, ceea ce reprezintă o nouă victorie pentru conservatori, care vor să reducă accesul la avort în SUA, relatează AFP.
Guvernatorul de Wyoming, Mark Gordon, a făcut apel la legislatori să meargă şi mai departe şi să introducă o interzicere totală a avortului în Constituţia acestuia stat şi să o spună votului alegătorilor.
Decizia survine într-un moment în care numeroşi opozanţi ai avortului încearcă să obţină interzicerea pilulei abortive pe întreg teritoriul american, după decizia de anul trecut a Curţii Supreme de a elimina dreptul la avort la nivel federal. De atunci, 15 state au decis să interzică întreruperile de sarcină pe teritoriul lor.
O hotărâre pe acest subiect este de asemenea aşteptată în curând la tribunalul din Amarillo, în Texas, unde un judecător federal ultraconservator urmează să ia o decizie privind o eventuală interdicţie la nivel federal a Mifepristonului (Ru 486).
Această pastilă, cea mai folosită pentru întreruperile medicamentoase de sarcină, a fost autorizată în 2000 de Agenţia Medicamentului din SUA (FDA).
Judecătorul federal din Texas, Matthew Kacsmaryk, ar putea dispune ca pilula să fie retrasă de pe piaţă în toată ţara.
Legislatorii texani analizează de asemenea o propunere care nu doar că ar interzice pilulele abortive, dar ar cere de asemenea şi furnizorilor de internet din stat să blocheze accesul la site-uri unde aceste pilule sunt vândute de la distanţă.
Mark Gordon, guvernatorul de Wyomingm, a declarat că nu va da înapoi în lupta împotriva avortului.
"Cred că fiecare viaţă este sfântă şi că fiecare individ, inclusiv copiii ce urmează să se nască, trebuie tratat cu demnitate şi compasiune", a spus el vineri seară.
De când Curtea Supremă a SUA a oferit, în iunie anul trecut, libertatea de a legifera fiecărui stat, 15 dintre ele au limitat accesul la Mifepriston cerând să fie furnizat de un medic, conform centrului de cercetări Guttmacher Institute, care apără dreptul femeilor la avort.
Dacă judecătorul federal din Texas va decide o interzicere la nivel naţional a pilulei abortive, grupuri de apărare a dreptului la avort afirmă că acest lucru va avea un impact la fel de mare ca hotărârea de anul trecut a Curţii Supreme. (sursa Agerpres)


Articole înrudite