03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Riscul de mortalitate legat de obezitate este subestimat în cele mai multe studii, deoarece acestea se bazează pe o singură măsurare a indicelui de masă corporală şi nu pe variaţiile de greutate pe perioade mai lungi, potrivit unui studiu citat de agenţia France Presse.
Studiile care nu fac distincţie între oamenii care nu au depăşit greutatea normală şi cei care erau obezi sau supraponderali înainte de a pierde în greutate sunt înşelătoare, deoarece ignoră efectele de durată asupra sănătăţii ale unui exces de greutate.
În plus, pierderea în greutate este adesea rezultatul unei boli, menţionează cercetătorii al căror studiu a apărut în ediţia online a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Riscurile legate de obezitate au fost nerelevate în cercetările anterioare, deoarece majoritatea studiilor ţineau seama de greutatea luată o singură dată, spune Andrew Stokes, profesor asistent de sănătate publică la Universitatea din Boston, unul dintre autorii studiului.
"Simplul fapt de a încorpora datele legate de greutate de-a lungul timpului clarifică riscurile obezităţii şi arată că acestea sunt mult mai mari decât se estimase până acum", a adăugat el.
Odată luate în considerare, efectele nefaste ale excesului de greutate asupra sănătăţii cresc foarte mult în comparaţie cu o persoană care nu a avut fluctuaţii în greutate. În plus, actuala cercetare nu a constatat nici un efect protector al excesului de greutate, contrar a ceea ce sugeraseră cercetări anterioare.
Actuala echipă de cercetători a descoperit că riscul de mortalitate al celor care au avut o greutate normală la momentul studiului, dar au fost obezi sau cu exces ponderal în trecut, a fost cu 27% mai mare decât al celor fără fluctuaţii în greutate.
De asemenea, au observat o prevalenţă mai mare de diabet de tip 2 şi de boli cardiovasculare în rândul persoanelor care au avut un indice de masă corporală (IMC) mai mare decât cel normal şi apoi au pierdut în greutate, în raport cu cei care au fost întotdeauna slabi.
Obezitatea la o anumită vârstă ar putea predispune la aceste patologii, chiar dacă oamenii pot pierde în greutate şi să revină la un indice de masă corporală normal, au explicat cercetătorii.
Autorii acestui studiu au folosit date ale unui sondaj naţional asupra nutriţiei realizat în Statele Unite între anii 1988 — 2010.
Printre cei a căror greutate a fost normală la momentul studiului, 39% au suferit anterior de exces de greutate sau de obezitate, menţionează AFP.


Articole înrudite