26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reguli de aur pe timp de caniculă!
Reguli de aur pe timp de caniculă!

Pe timpul verii, temperaturile ridicate şi implicit canicula, pot ridica multe probleme pentru consumatori, atenţionează InfoCons. În această perioadă, canicula poate afecta un număr ridicat de oameni şi de aceea, este important să fie respectat un set de reguli pentru a preveni efectele negative asupra sănătăţii şi asupra stării generale.

Pentru a trece mai uşor peste perioadele caniculare, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu câteva sfaturi, după cum urmează:
- Rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11-18. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.
- Răcoreşte locuinţa cu ajutorul aparatelor de aer condiţionat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Aeriseşte încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu. De asemenea, duşurile frecvente te răcoresc rapid.
- Bea multă apă, cel puţin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aştepta să-ţi fie sete pentru a bea apă! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.
- Mănâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume şi fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr şi grăsimi.
- Limitează consumul de băuturi alcoolice şi cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).
- Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cât mai mult pielea. Poţi folosi şi o cremă de soare (cu protecţie minim 15).
- Protejează-ţi faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.
- Protejează-ţi ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuţi cu lentile fotocromatice.
- Evită muncile extenuante şi excerciţiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.
- Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Când temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne încep să cedeze, iar la o temperatură de 41,6 grade poate surveni decesul.
- Nu lăsa în maşină obiecte care pot exploda la căldură (brichete, tuburi de deodorant, gel antibacterian).

În perioadele caniculare acordaţi o mai mare atenţie la achiziţionarea produselor alimentare:
- Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate. Comerciantul nu poate să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi de asemenea, nu va poate elibera bonul fiscal prin care să justificaţi tranzacţia comercială. Astfel, riscaţi să cumpăraţi produse nesigure sau neconforme care vă pot afecta sănătatea.
- Verificaţi acordaţi atenţie caracteristicilor produsului (culoare, aspect, miros). Refuzaţi produsele alertate din cauza temperaturilor ridicate care prezintă aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat, ambalaje deformate, consistenţă moale-îngheţată.
- Atunci când cumpăraţi produse, aveţi în vedere ca ambalajul să nu fie bombat, deformat sau rupt. Dacă ambalajele prezintă aceste caracteristici, înseamnă că produsele nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră.
- Verificaţi dacă produsele sunt depozitate şi comercializate la temperatura optimă. Pe ambalajele produselor există informaţii cu privire la modalitatea de depozitare.
- În ceea ce priveşte produselor tip apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare), acordaţi atenţie la modalitatea de depozitare. Expunerea la soare a acestor produse poate conduce la deteriorarea caracateristicilor produselor menţionate.
- Asiguraţi-vă că solicitaţi şi păstraţi bonul fiscal pentru a putea depune o sesizare, dacă va fi cazul.

InfoCons prin Aplicaţia Gratuită InfoCons, vine în sprijinul consumatorilor pentru a le pune la dispoziţie informaţii necesare în vederea achiziţiei de produse nealimentare (articole de îmbrăcăminte, cosmetice, maşini, jucării etc.) şi alimentare nesigure, oferindu-le acces acces rapid şi facil la sistemul de alertă rapidă privind produsele nealimentare precum jucării, produse de îmbrăcăminte, creme, bijuterii etc. cât şi produse alimentare, produse care pot prezenta riscuri pentru sănătate şi siguranţă. Prin intermediul Aplicaţiei InfoCons, disponibilă în 33 de limbi, consumatorii au acces direct la alertele pentru produsele alimentare şi nealimentare la nivelul Uniunii Europene!

Astfel, în urma accesării secţiunii dedicate alertelor, consumatorii pot afla:
Pentru produsele alimentare:
- Data la care a fost emisă alerta (de la cea mai recentă, la cea mai veche);
- Descriere explicită a produsului;
- Ţările vizate;
- Problema identificată cu produsul;
- Gradul de risc (de la scăzut, nedeterminat şi până la serios).

"Perioada caniculară ridică probleme consumatorilor şi de aceea, aceştia trebuie să fie atenţi de la ce, cum şi cât mănâncă, la produsele pe care le achiziţionează (dacă au fost depozitate şi comercializate în condiţii optime), până la cum se îmbracă. În situaţiile de urgenţă cauzate de caniculă, accesul direct, GRATUIT şi nemijlocit la informare cu privire la soluţionarea unor probleme imediate, trebuie să fie o normalitate! De aceea, Aplicaţia Gratuită InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu secţiunea SOS ce conţine toate numerele de urgenţă judeţene, nationale şi internationale. Descarcă Aplicaţia InfoCons, fii în siguranţă!", transmite preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea.


Articole înrudite