09 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rafila: «Modul în care este gândit şi funcţionează sistemul de sănătate trebuie schimbat!»
Rafila: «Modul în care este gândit şi funcţionează sistemul de sănătate trebuie schimbat!»

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că trebuie "schimbat" şi "îmbunătăţit" modul în care funcţionează sistemul de sănătate din România.
Ministrul Sănătăţii a participat marţi la Parlament la "Ora Guvernului".
"Modul în care este gândit şi funcţionează sistemul de sănătate sigur că trebuie schimbat, trebuie îmbunătăţit. La fel ca şi pentru Programul Naţional de Combatere a Cancerului, discutăm despre un proces. Cine îşi închipuie că printr-un act normativ, fie că este ordin de ministru, fie că este Hotărâre de Guvern sau lege sau ordonanţă, lucrurile se schimbă peste noapte se înşeală, nu cunoaşte realitatea", a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, un lucru foarte important îl reprezintă politica de resurse umane.
"Mai este un lucru despre care trebuie să vorbim foarte serios şi fără de care nu putem să asigurăm servicii medicale mai bune oamenilor din România - este vorba despre o politică de resurse umane, de calificare şi de atragere şi reţinerea resursei umane pe întreg teritoriul ţării, iar acest lucru reprezintă un proces care este dificil, avem parteneriat cu universităţile de medicină pentru prima dată în istoria acestui minister. Facem lucrurile acestea împreună, pregătim oamenii împreună după o perioadă în care universităţile de medicină au fost diabolizate, s-a încercat acest lucru cu cei mai buni şi mai respectaţi profesori din România", a susţinut Rafila.
El consideră că va exista "o posibilitate de prelungire limitată" din partea Comisiei Europene a proiectelor din PNRR.
"Cred că va exista o posibilitate de prelungire limitată din partea Comisiei Europene a proiectelor din PNRR, iar în ceea ce priveşte numărul de paturi în mod evident actualele spitale judeţene din Iaşi, Cluj, Craiova trebuie să furnizeze nu numai personalul calificat, dar să existe şi o regândire a numărului de paturi la nivelul acestor spitale regionale care se vor realiza în aceste trei locaţii. (...) Avem nevoie de spitale noi în România, dar trebuie achiziţionate conform nevoii de servicii de sănătate", a mai spus ministrul Sănătăţii.

«Vaccinarea reprezintă un drept şi nu o obligaţie!»

Ministrul a mai declarat că vaccinarea reprezintă un drept şi nu o obligaţie, iar conţinutul Strategiei Naţionale de Vaccinare nu are nimic de a face cu obligativitatea imunizării.
"Strategia Naţională pentru Vaccinare aprobată prin Hotărârea Guvernului României este o componentă a Strategiei Naţionale de Sănătate. (...) Vaccinarea reprezintă un drept şi nu reprezintă o obligaţie. Tot ceea ce este conţinut în această strategie se referă la dreptul mamelor din România de a fi informate corect, de a se vaccina, iar autorităţile, instituţiile specializate medicale sunt responsabile pentru asigurarea acestor lucruri. (...) Conţinutul acestei strategii nu are nimic de a face cu obligativitatea vaccinării, dimpotrivă, dreptul fiecărui cetăţean în ceea ce priveşte opţiunea sa este respectat. Ceea ce noi suntem responsabili este să informăm corect prin intermediul profesioniştilor din sistemul de sănătate şi opţiunea este a cetăţeanului şi a părintelui. Cred că toţi avem o responsabilitate să ne protejăm copiii împotriva principalelor boli transmisibile care fac ravagii. Rujeola şi pojarul ar face în fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global dacă nu ar fi vaccinarea", a spus Rafila.
Potrivit acestuia, în ultimii 12 ani acoperirea vaccinală a scăzut în România de la peste 90% la aproximativ 80%.
"În ultimii 12 ani, aşa avem noi statistica în momentul de faţă, acoperirea vaccinală în România a scăzut de la peste 90%, cât era în anul 2010, la în jur de 80% la vaccinurile uzuale", a arătat ministrul.
El a precizat că toate cele 27 de obiective care au fost incluse iniţial pe lista aprobată de Guvern vor fi construite.
"Spitalele în acest moment se construiesc în România. (...) Primele investiţii vor fi finalizate peste 2 ani, peste 4 ani sau peste 5 ani, dacă discutăm despre spitale regionale. (...) Nu a fost niciun fel de pierdere cauzată de Ministerul Sănătăţii. A fost o decizie a Comisiei Europene de a reduce finanţarea pentru ţara noastră", a susţinut Rafila.
În opinia sa, Planul Naţional de Combatere a Cancerului nu se poate realiza decât cu specialiştii în oncologie şi din toate domeniile conexe acestui domeniu.
"Ne preocupăm foarte clar de realizarea acestui plan. (...) L-am operaţionalizat şi am oferit acces la servicii şi medicamente pacienţilor din România", a mai spus ministrul Sănătăţii, notează Agerpres.


Articole înrudite