Proiectul de lege privind răspunderea civilă vizează proceduri simplificate pentru pacienţi, costuri reduse şi garanţia, în cazul în care se adevereşte că a fost vorba de malpraxis, că pacientul va fi şi despăgubit de asigurator, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Printre noutăţile din proiect, prezentate de ministru într-o conferinţă de presă, se numără şi faptul că pacientul va primi obligatoriu din partea spitalului unde este reclamat malpraxisul toate documentele medicale referitoare la cazul relatat.
O altă noutate importantă este aceea că pacientul nu va mai aştepta ani de zile ca o instanţă de judecată să se pronunţe pentru a fi despăgubit, deoarece în proiectul de lege a fost introdusă procedura de soluţionare amiabilă, a arătat Nicolăescu.
"Prin această procedură, care nu poate dura mai mult de şase luni, pacientul va beneficia de o consultanţă a unuia sau mai multor experţi, gratuit, va putea să-şi exprime poziţia, pentru că operaţiunea de mediere prealabilă se va realiza în cadrul institutelor regionale sau judeţene de medicină legală", a explicat oficialul.
El a adăugat că, în cea mai mare parte, costurile înţelegerii prealabile, dar mai ales costurile cu experţii vor fi suportate de asiguratori, pentru ca pacientul să fie protejat când îşi cere drepturile.
În proiectul de lege este prevăzută şi o clauză de anterioritate, în sensul în care medical este asigurat pentru incidentele petrecute până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare.